Potvrđeno 137 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda

U Mojkovcu su registrovana 43 slučaja, Beranama 34, Bijelom Polju 31, Kolašinu 13, Plavu i Rožajama po pet, Gusinju četiri i na Žabljaku dva slučaja
68 pregleda 2 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.08.2016. 12:51h

U Crnoj Gori je, prema posljednjim rezultatima analiza, potvrđeno 137 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda.

U Mojkovcu su registrovana 43 slučaja, Beranama 34, Bijelom Polju 31, Kolašinu 13, Plavu i Rožajama po pet, Gusinju četiri i na Žabljaku dva slučaja.

Kako je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, vakcinacija ugroženih i zaraženih područja sa vakcinama koje su dobijene kroz donaciju Evropske komisije sprovodi se već peti dan, a za sada je vakcinisano oko 70 odsto goveda u tim područjima.

„Sinoć je u Crnu Goru stigao i drugi kontigent od 70.000 doza vakcina, za koje je sredstva obezbijedila Vlada. Veterinarske ambulante su već preuzele vacine i odmah danas krenulo se sa vakcinacijom goveda na područjima opština na kojima za sada nemamo potvrđenu bolest“, kaže se u saopštenju.

Kako bi se vakcinacija obavila što prije, tokom vikenda biće angažovani i svi zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane, vakcinaciju će sprovoditi zaposleni veterinari, a ostali obavljati administrativne poslove.

„Uprava još jednom apeluje na držaoce goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer, kao i savjeta veterinara“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave navode da je neophodno da sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju svojih goveda, jer je vakcinacija obavezna.

„Krivičnim djelom protiv zdravlja životinja smatraće se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju, u dogovoreno vrijeme“, zaključuje se u saopštenju uprave.

Bonus video: