Povećan broj oboljelih od gripa: Dnevno registruju 50 pacijenata

Dr Nebojša Kavarić kazao je “Vijestima” da povećan broj pacijenata nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine
0 komentar(a)
vakcina, Foto: Arhiva Vijesti
vakcina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.03.2012. 21:00h

Proteklih nekoliko dana u pedijatrijskim i u ambulantama izabranih doktora za odrasle podgoričkog Doma zdravlja povećan je broj pacijenata sa simptomima virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, nalik gripu.

Direktor te zdravstvene ustanove dr Nebojša Kavarić kazao je “Vijestima” da povećan broj pacijenata nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine.

"Tokom prošle sedmice sa akutnim respiratornim infekcijama registrovano je oko 3.700 pacijenata, a sa sumnjom na grip i stanja slična gripu oko 200 pacijenata. Dnevni prosjek od drugog dijela prošle sedmice je od oko 4.500 dnevno pregledanih pacijenata u svim ambulantama, 600 pacijenata je sa respiratornim infekcijama, a oko 50 sa gripom ili stanjima sličnim njemu", naveo je Kavarić.

On objašnjava da je povećan broj pacijenata sa tim tegobama očekivan u ovom periodu kada su građani zbog promjenljivih vremenskim prilika skloniji infekcijama.

Povećan broj pacijenata sa tim tegobama je očekivan u ovom periodu kada su građani zbog promjenljivih vremenskim prilika skloniji infekcijama.

Ona je navela da je među oboljelima sa respiratornim infekcijama najviše mladih osoba.

"Bolest započinje umjereno povišenom tjelesnom temperaturom koja traje četiri do pet dana, a uporedo se javljaju glavobolja i malaksalost kao kod gripa. Ždrijelo je crveno, krajnici uvećani, a često su prisutni suzenje očiju, zapušen nos i osjećaj punoće u uhu", navela je dr Dobrović-Milošević i dodala da, osim kašlja koji može da se zadrži i do tri sedmice, ostali simptomi nestaju za nekoliko dana.

Od gripa oboljele 633 osobe

Od početka ove godine do 13. marta, u Crnoj Gori su registrovane 633 osobe oboljele od sezonskog gripa i stanja sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. U toku prethodne nedjelje zabilježen je porast broja oboljelih u odnosu na prethodni period – registrovana su 273 oboljela lica, što predstavlja stopu obolijevanja od 42 novooboljela na 100.000 stanovnika.

U većini ostalih opština, obolijevanje je prepoznato na osnovu kliničke slike, tj. simptoma i znakova gripa.

Kod svih inficiranih je dokazan tip A , podtip H3. U većini ostalih opština, obolijevanje je prepoznato na osnovu kliničke slike, tj. simptoma i znakova gripa. Najveća učestalost obolijevanja je u dobnim grupama 5-14 godina i 0-4 godine, dok je najniža stopa kod starijih od 65 godina, ističe se u saopštenju.

U Evropi i okruženju takođe dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo ređe registruje podtip AH1 kao i tip B. Svi ovi virusi se nalaze u sastavu vakcine protiv sezonskog gripa, kao najučinkovitije preventivne mjere.

Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje nakon aplikacije vakcine.

Bonus video: