Povećana buka i na gradskom groblju

U dokumentu se navodi da je u parkovima, Karađorđevom, Njegoševom, Ivana Milutinovića i Pobrežje, primjetno značajno prekoračenje nivoa buke, koje je najčešće više od 20 decibela od dozvoljenih vrijednosti
120 pregleda 2 komentar(a)
Park Pobrežje, Foto: Vesko Belojević
Park Pobrežje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.06.2018. 19:27h

Park šume Tološi, Zlatica i Gorica, brdo Ljubović, arheološko nalazište Duklja, groblja Čepurci, Zagorič i Srpska, su samo neke od tihih zona u kojima su zabilježena značajna prekoračenja nivoa buke.

Analize, koje su rađene za potrebe izrade Strateške karte buke za prostor koji obuhvata urbano područje Glavnog grada i opština Golubovci i Tuzi, pokazuju da je u zonama povišenog režima zaštite od buke, najveće prekoračenje zabilježeno na groblju u Srpskoj. U dokumentu koji je na javnoj raspravi do 23.juna, se navodi da prekoračenje na tom groblju, koje se nalazi pored bulevara Podgorica - Golubovci, iznosi preko 14 decibela u večernjem i preko 10 decibela u dnevnom terminu.

Važećim Pravilnikom, u zonama povišenog režima zaštite od buke, granična vrijednost iznosi 50 u jutarnjim, a 40 decibela u večernjim satima.

U dokumentu se navodi da je u parkovima, Karađorđevom, Njegoševom, Ivana Milutinovića i Pobrežje, primjetno značajno prekoračenje nivoa buke, koje je najčešće više od 20 decibela od dozvoljenih vrijednosti.

“Uzrok za ova velika prekoračenja je neposredna blizina najprometnijih saobraćajnica u gradu”, navodi se u dokumentu.

Velika prekoračenja su registrovana u park šumi Tološi, uz Bulevar Mihaila Lalića, koja se kreću od 14 do preko 20 decibela. Ista prekoračenja su zabilježena i u parku Kruševac, zbog saobraćaja iz Moskovske i Ljubljanske ulice, i u parku kod Univerziteta.

“U stambenim zonama nisu zabilježena velika prekoračenja. Pojavljuju se sporadično uz veće saobraćajnice - bulevare. Primjeri su zgrade na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, City kvartu i Bloku 5”, piše u dokumentu.

Centralna javna rasprava održaće se 21.juna u 10 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

Bonus video: