Povjerioci “Vektre” još nisu dobili dva miliona

Imovina prodata za 6,7 miliona eura, ali je najveći dio pozajmljen povezanim kompanijama
1808 pregleda 0 komentar(a)
Brković tražio saglasnost da proda sve hotele: Hotel “Plaža", Foto: Slavica Kosić
Brković tražio saglasnost da proda sve hotele: Hotel “Plaža", Foto: Slavica Kosić

Uprkos nedavnim obećanjima iz “Vektra Boke”, kompanije biznismena Dragana Brkovića, da će rata dospjelih obaveza od 2,18 miliona eura biti isplaćena „u narednih nekoliko dana“, povjerioci hercegnovskog preduzeća svoj novac još čekaju.

Prema Planu reorganizacije, ta obaveza je trebalo da bude izmirena do 7. februara.

Bivšim radnicima i povjeriocima je navodno poručeno da se strpe još dan-dva.

Dio imovine preduzeća prodat je za 6.740.680 eura u proteklih nešto više od 12 mjeseci, a najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen je na “Vektru Investments”, drugu firmu Brkovića. Glavna Brkovićeva kompanija “Vektra Montenegro” posjeduje 59,45 odsto akcija “Vektra Boke”, a “Vektra Investments” 33,34 odsto.

On je kupio HTP “Boka“ krajem 2007, ali su investicije i razvoj kompanije ostale na obećanjima.

“Vektra Boka” je 23. jula 2018. u obraćanju Savjetu za privatizaciju, u koje su “Vijesti” juče imale uvid, tražila saglasnosti za prodaju hotela “Plaža”, “Tamaris”, Igalo i starog hotela “Boka” i tvrdila da je kupljena imovina, vrijedna više od 15 miliona eura, opterećena zabilježbama restitucije i imovinskim sporovima.

Pored toga, iz Brkovićeve firme tvrde da je prilikom privatizacije pogrešno bila iskazana razlika u kapitalu od 28 miliona, da su naslijedili sporove u iznosu od 4,5 miliona, te da je iznos poreskih obaveza bio prikazan manje za 575.015,74 eura.

Savjet za privatizaciju se 5. oktobra 2018. obratio za mišljenje Privrednom sudu koji je svojim stavom potvrdio da je imovina “Vektra Boke” u “većem dijelu opterećena restitucijom, što stvara nemogućnost prodaje i namirenje povjerilaca, a samim tim i nemogućnost ispunjenja Plana”.

Iz suda su napomenuli da je država obveznik u pogledu obeštećenja starim vlasnicima jer su zabilješke restitucije, odnosno, spora nastale prije privatizacije HTP Boka. Navode i da bi se prodajom hotela omogućilo namirenje povjerilaca i uklonili rizici ponovnog pokretanja stečajnog postupka.

“Vektra Boka” je formalno izašla iz klasičnog stečaja u novembru 2015. kada je potvrđen prvi Plan reorganizacije. On je dopunjen u septembru 2016, a njegova primjena je počela tek u 2017. M. M.

Bonus video: