Povučen predlog: Ulice u Podgorici danas neće dobiti nazive

Prema predlogu Odluke ulice su danas trebali da dobiju mnogi glumci, sportski radnici
1990 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.07.2019. 13:27h

Podgorica ipak danas neće dobiti nazive četrdesetak ulica, jer je predlog o tome povučen sa zasjedanja Skupštine.

To je urađeno, kako je pojasnio predsjednik Skupštine Đorđe Suhih, jer nijesu dobili saglasnost nadležnog Ministarstva.

Prema predlogu Odluke ulice su danas trebali da dobiju mnogi glumci, sportski radnici.

Ulicu je trebalo da dobije nekadašnji visoki funkcioner Veselin Đuranović, glumac Veljko Mandić, revolucionar Petar Sinanović Nagib, fudbaler Ibrahim Peko Methadžović.

Odbornici raspravljaju o predlogu poslovnika Skupštine, za koji opozicija smatra da je urađen tako da bi se zaštitio gradonačelnik, a unizio institut odborničkog pitanja, dok vladajuća većina smatra da je napravljen iskorak i da je novo rješenje bolje.

Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović je istakao da se po novom predlogu ostavlja mogućnost da samo jedan predstavnik kluba odbornika može postaviti pitanje gradonačelniku, kao i da se to radi na sjednicama, koje bi bile zakazane samo na tu temu.

"To je suspendovanje instituta odborničkog pitanja, pokušaj uvođenja autoriteta gradonačelnika Vukovića", smatra Čađenović.

On je zamjerio što se skraćuje vrijeme izlaganja sa deset na pet minuta.

Predsjednik Skupštine Suhih je istakao da smatra da će time što će se odbornička pitanja postavljati na posebnim sjednicama, napredak.

"Jer ćemo se onda moći posvetiti samo tim pitanjima, sami znate koliko odbornička pitanja prođu nazapaženo i u medijima. Ovako će i javnost i građani moći bolje da budu upoznati", kazao je Suhih ističući da odbornička pitanja često budu zanimljivija od rasprave o tačkama dnevnog reda.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Mihailo Anđušić smatra da se radi o kvalitetnom dokumentu, koji će preuzeti vjerovatno i druge Opštine u Crnoj Gori.

Bešović: Vuković nije gradonačelnik svih građana

Odbornik Nove srpske demokratije Miodrag Bešović je istakao da Ivan Vuković nije gradonačelnik svih građana, odnosno da ga on ne smatra takvim.

Istakao je da to misli zbog toga što je Vuković u emisiji Živa istina kazao da neće zaposliti nikoga ko je glasao protiv nezavisnosti Crne Gore.

"Takva izjavu da daje čovjek na tako odgovornoj funkciji, je problematično i diskriminacije", kazao je Bešović.

On je istakao da se zalaže za prava Srba u Crnoj Gori, ali ne na štetu drugih naroda. Kazao je da su Srbi diskriminisani kada je zapošljavanje u pitanju u institucijama i službama.

Potpredsjednik Skupštine iz redova DPS-a Miloš Nikolić kazao je da Bešoviću da će interes svoga naroda najbolje štititi ulaskom u vlast, a gdje ih stalno pozivaju.

Bešović je odgovorio da neće ulaziti u vlast sa DPS, jer se bore protiv te partije.

"Da smo htjeli to smo mogli davno da uradimo", istakao je Bešović.

Bonus video: