Požar u Bigovi relativno stabilan, vatra na Grabovcu zasad ne ugrožava objekte

Vatrogasci će pokušati da makar dio svojih snaga u toku noći na smjenu odmore, jer su neprekidno na terenu više od 24 sata, a neki čak i 48 sati i veoma su iscrpljeni
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2017. 19:51h

Šumski požar većih razmjera izbio je jutros na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor.

Stanje na požarištu prema Bigovi oko 21:20 sati bilo je relativno stabilno.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Kotor, Maksima Mandića, vatrogasci su odbranili od vatre put prema Bigovi i najbliže kuće u tom naselju, u koje su se u međuvremenu vratili i ranije evakuisani stanovnici i turisti.

Na terenu su vatrogasci iz Kotora i njihove kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Perast", a pomažu im mještani i brojni privatnici sa auto-cisternama.

Mandić je kazao da situacija na požarištu zavisi od toga kako će se tokom noći razvijati vjetar, a vatrogasci će pokušati da makar dio svojih snaga na smjenu odmore, jer su ljudi neprekidno na terenu više od 24 sata i veoma su iscrpljeni.

Sa druge strane požarišta, u rejonu Grabovca, na terenu su vatrogasne službe zaštite i spašavanja Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, kojima pomaže ekipa Vojske Crne Gore sa dva vojna protivpožarna vozila.

Načelnik SZS Zoran Barbić "Vijestima" je oko 21:20 kazao da je situacija nepromijenjena i da vatra trenutno ne ugrožava objekte, ali postoji mogućnost da je vjetar skrene na dio šume prema uvali Pržno, odnosno kompleksu Plavi horizont, što bi gasiocima veoma otežalo posao.

Tivatski i krtoljski vatrogasci takođe su veoma iscrpljeni, jer su neki od njih na terenu skoro 48 sati, zbog čega ih očekuje još jedna veoma teška noć.

U gašenje požara iza 18:30 sati nakratko su se uključila i dva "air-tractora" Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Oni su bacili četiri tzv. vodene bombe na požarište na Grabovcu, na dio vatre koja je napredovala prema Manastiru svetog Arhangela Mihaila i prema postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Opština Tivat i Kotor - Klačina.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Zorana Barbića, manastir i postrojenje zasad nisu ugroženi, a sve raspoložive ekipe i dalje su na terenu i bore se sa vatrom.

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić, koji je oko 19 časova bio na terenu u Bigovi, "Vijestima" je kazao da je stanje nešto povoljnije, jer je požar stavljen pod relativnu kontrolu.

Na vatru su nekoliko vodenih bombi bacila dva protivpožarna aviona Direktorata za vanredne situcije MUP-a, a na terenu su i dalje vatrogasci iz Kotora i Perasta, kojima pomažu mještani i brojni privatnici sa auto-cisternama.

Na licu mjesta bio je i direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, a nakon što je dio Bigova bio djelimično evakuisan zbog predostrožnosti, stanovnicima i turistima je predveče dozvoljeno da se vrate u tamošnje stambene objekte.

U nevjerovatno dramatičnoj situaciji, kakvu tivatski vatrogasci ne pamte u svojoj istoriji, nesto prije 17 sati vatra je potpuno opkolila njihove snage u rejonu Grabovca.

Plameni jezici prabacili su se preko starog austrougarskog puta u rejonu Grabovca i potpuno okružili vatrogasce koji su pod hitno morali da se evakuišu i probijaju kroz samu vatru do bezbjednog područja.

Uspjeli su da izvuku skoro sva vozila i sve ljude, tako da je ova opasna situacija ipak srećno završila.

Gašenje požara i dalje se nastavlja svim raspoloživim sredstvima.

Veliki požar se ranije danas širio prema Plavom horizontu na jednoj strani i prema Bigovi na drugoj. Pored ekipe Službe zaštite i spašavanja Tivat na gašenju su angažovani i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, dok su na frontu prema Bigovi angažovane sve raspoložive snage Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Gašenje vatre otežavao je jak sjeverni vjetar.

Na oba kraka velikog požara situacija je bila veoma teška jer vatrogasci uprkos ogromnim naporima nisu uspijevali da stave vatru pod kontrolu.

Na kraku požara prema Tivtu vatra je gorjela sa Grabovca prema Plavim horizontima, odnosno selu Đuraševići, ali požar nije ugrožavao kuće.

Na tom dijelu vatru gasi kompletan sastav Službe zaštite i spasavanja Tivat i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, a njima se oko 15,30 priključila vojska.

Stanje je bilo daleko ozbiljnije na dijelu požarišta prema Bigovi gdje kotorskim vatrogascima pomažu pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bogoljub Breznić" iz Perasta i vatrogasci sa Cetinja i iz Budve.

Vatra se postepeno primicala putu koji vodi od sela Lješevići prema Bigovi, a vatrogasci ulažu maksimalne napore da je obuzdaju i spasu kuće u tom donjegrbaljskom selu.

Galerija

Bonus video: