Požari u Bijelom Polju i Pljevljima: Gori na sve strane, dokle pogled dopire

Iako ovih dana imaju pune ruke posla zbog pranja ulica zbog koronavirusa, vatrogasci su samo u Bijelom Polju od ponedjeljka do petka ugasili i 40 požara, zbog nesavjesnih građana koji pale livade
12305 pregleda 0 komentar(a)
Požar u pljevaljskom selu Rudnica, Foto: Goran Malidžan
Požar u pljevaljskom selu Rudnica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.03.2020. 21:22h

Zbog nesavjesnih građana, koji stihijski pale livade i šume i time izazivaju požare, vatrogasci su tokom marta na teritoriji opštine Bijelo Polje gasili 58 požara, a od ponedjeljka do petka čak 40. Slično je i u Pljevljima, gdje radnici CEDIS-a upozoravaju da bi zbog toga moglo doći do prestanka redovnog napajanja strujom.

Sretko Čabarkapa iz sela Kičava, udaljenog od Bijelog Polja oko 40 kilometara ispričao je da su izuzetno brzom akcijom vatrogasci prije dva dana ugasili požar i spriječili uništavanje kuća, štala, voćnjaka i trafostanice.

“Ovih dana gori na sve strane, dokle pogled dopire. Požar je izbio na dnu jednog potoka, i raznošen vjetrom brzo se širio na sve strane. Nevjerovatno je kojom brzinom su vatrogasci stigli i ugasili požar, iako ovih dana imaju pune ruke posla usljed pranja ulica zbog koronavirusa. Na lice mjesta je odmah stigao i šumar Božina Božović. U opasnosti je bila kuća Mihaila Čabarkape, koji živi u Podgorici, ali na sreću sve je spriječeno”.

U većini posljednjih dana gorjele su šume i nisko rastinje.

Prema riječima Milonje Rakonjca, rukovodioca Službe zaštite i spašavanja, požara je bilo i u Koritima, Kovrenu, Dobrakovu i na drugim lokacijama. Bjelopoljski vatrogasci su prekjuče gasili požare i u mjestima Brčve, Orahovica, Čeoče, Trubine, Zaton, Šćepanica, Novo mjesto...

“Apelujemo na građane da se narednih dana suzdrže od paljenja vatre na otvorenom prostoru, jer se vatra brzo širi, pa nerijetko ugrozi i stambene objekte”, kazao je Rakonjac, dodajući da je u skoro svim slučajevima uzrok požara bio čovjek i njegovo neodgovorno ponašanje u prirodi.

On podsjeća da se slična situacija ponavlja iz godine u godinu, početkom proljeća, kada su požari svakodnevica.

“To je period kada ljudi čiste livade, spaljuju suvu vegetaciju, korov, nisko rastinji i često ne uspiju da kontrolišu vatru, koja se potpomognuta vjetrom brzo proširi, zahvati veliku površinu a nerijetko ugrozi i stambene objekte”, priča on.

U martu prošle godine bilo je 107, a u aprilu 70 intervencija, što se ranije nije dešavalo.

“Bilo je dana kada je gorjelo na sve strane, dobijali smo istovremeno više od 10 poziva sa terena, pa u takvim situacijama nijesmo u mogućnosti da svima priteknemo u pomoć, već određujemo prioritete. Često su i štete velike, a nažalost, prošle godine smo imali i jedan smrtni slučaj”, rekao je Rakonjac.

Zbog učestalih požara, uzrokovanih paljenjem livada na seoskom području radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema suočavaju se sa brojnimm problemima u nastojanju da održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore.

Iz CESID-a su apelovali na građane da se uzdrže od paljenja livada i izazivanja požara, naročito u blizini energetskih objekata, da ne bi ugrožavali i sebe i druge i otežavali posao njihovim ekipama koje ulažu nadljudski napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema.

“U ovim izuzetno teškim danima za cijeli svijet, ekipe CEDIS-a se suočavaju sa novim problemom koji im otežava, ionako, težak posao da u ovim izazovnim vremenima održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore. Naime, na području opštine Pljevlja, kao i u Beranama i Šavniku, mještani u posljednjih nekoliko dana pale livade, a te nesmotrene radnje izazivaju požare koji neminovno ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu jer su ovi objekti na seoskom području, uglavnom izgrađeni na drvenim stubovima. To uzrokuje dugotrajne prekide u napajanju električnom energijom korisnika na tim područjima”, navodi se u saopštenju CESID-a.

Zbog havarija, izazvanih požarima na livadama, došlo je do ispada dalekovoda 35 kV „Židovići-Šumani-Odžak-Kosanica“ sa kojeg se napaja veliki broj korisnika. Dosta problema bilo je i zbog ugroženosti dalekovoda 10 kV „Borovice“, „Krupice“, „Orlja“, „Komini“, „Boljanjci“, a štetu je pretrpjela i niskonaponska mreža za selo Kovač.

Usljed požara izgorjelo je oko 10 nosnih stubova i jedan A stub. Zbog toga su pojedina sela ostajala bez napajanja električnom energijom i duže od 20 sati.

“Ekipe CEDIS-a uspjele su da sve havarisane stubove saniraju i trenutno svi korisnici imaju uredno napajanje električnom energiom. Međutim, na seoskim područjima pljevaljske i šavničke opštine ima puno požara koji još nijesu ugašeni i koji mogu napraviti dodatne probleme na distributivnoj mreži i uzrokovati nove prekide u napajanju električnom energijom”, navodi se u saopštenju CESID-a.

Uprava za šume: Kazniti sve koji pale suvu travu i trsku

Uprava za šume je upozorila da će osobe koja izazivaju požare i time nanose ozbiljnu materijalnu štetu šumama procesuirati kod nadležnih državnih organa, kako bi se utvrdila njihova krivično-pravna odgovornost, kao i da će tražiti naknadu štete od počinioca tih nedozvoljenih radnji. U Upravi ističu da građani ovih dana uklanjaju suvu travu, trsku i drugi biljni otpad sa privatnih imanja širom Crne Gore.

“Na selektivan i nestručan način uklanjanjajući rastinje sa svojih imanja građani to vrše paljenjem otpada, time ugrožavajući ne samo svoju imovinu, već i imovinu drugih građana i onu koja je od posebnog državnog značaja. Pogotovo je ovakvim nesavjesnim činjenjem ugrožena šuma”, naglasili su u Upravi za šume.

Kako dodaju, već imamo ozbiljne pojave požara u pojedinim opštinama kada je u pitanju ugrožavanje šumskog fonda.

“To može da ima za posljedicu nanošenje nesagledivih materijalnih šteta po taj veoma bitan resurs”, upozorili su iz Uprave, zamolivši i upozorivši građane da se uzdrže od takvog nedozvoljenog postupanja”.

Bonus video: