Požari u hercegnovskoj opštini: Povoljnije nakon intervencija iz vazduha

Hercegnovski vatrogasci biju bitku sa vatrenom stihijom na dva kraja opštine: u zaleđu Sutorine u blizini granice sa Hrvatskom i na poluostrvu Luštica
0 komentar(a)
požar Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
požar Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.07.2017. 14:13h

Predsjednik opštine Stevan Katić se nada da će do predvečerja biti lokalizovan požar na Vidovom vrhu kod sela Malta u zaleđu Sutorine koji je u jednom trenutku zaprijetio i crkvi Lazarica. Nakon intervencije švajcarskog višenamjenskog helikoptera "Super puma" koji ima kapacitet dvije hiljade litara vode, situacija je mnogo povoljnija.

Katić je kazao i da ga je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić informisao da su od Hrvatske zatražili kanader, koji bi djelovao na Vidovom vrhu. U pomoć stiže i petočlana ekipa iz Obrenovca obučena za djelovanje u akcidentnim situacijama, koja će kada stigne biti raspoređena u tom dijeli opštine.

Pored vatrogasaca, mještana i doborovoljaca na Vidovom vrhu su i cistjerne privatnih firmi iz Herceg Novog :Krušo, Porto Novi, K.Kovačević.

Hercegnovski vatrogasci biju bitku sa vatrenom stihijom na dva kraja opštine: u zaleđu Sutorine u blizini granice sa Hrvatskom i na poluostrvu Luštica.

“Avion “Antonov” koji je jutros stigao iz Ukrajine gasi požar na Luštici. Tokom jutra je to bilo nedovoljno tako da su angažovani i ostali naši avioni tako da mislimo da će se ta situacija sad stabilizovati”, kazao je Katić.

U jednom trenutku je bila ugrožena i crkva Sv. Nedelje u zaseoku Mendgaje u Zabrđu na Obosniku. Nakon što je iz aviona bačena voda, ona je odbranjena.

Katić stiče da je do sada koordinacija svih službi iz Boke Kotorske bila na visokom nivou uz asistenciju Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

V.D. načelnica Komunalne policije Marija Andrić je kazala da je u gašenju požara na Luštici bilo angažovano i 50, odnosno 30 hercegnovskih doborovoljaca u prethodna dva dana. Danas su najpotrebniji na Vidovom vrhi u oni su autobusima Blue line prebačeni na mjesto požara gdje će biti raspoređeni prema potrebama.

Bonus video: