Pozitivna CG: Barani nezadovoljni zdravstvom, školstvom, turizmom...

U anketi je intervjuisano je 300 građana starosne dobi od 20 do 75 godina
108 pregleda 4 komentar(a)
Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.02.2014. 09:28h

Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore Bar i Forum mladih Bara sproveli su anonimnu anketu, metodom slučajnog uzroka.

Ispitanici su dali polovičnu podršku mišljenju da je moguće da građani svojim predlozima i sugestijama mogu aktivno učestvovati u kreiranju politike.

"Kao ključne oblasti u razvoju grada anketirani građani su istakli razvoj turizma, sa posebnim naglaskom na razvoj sportsko-kulturnog, medicinskog i nautičkog turizma, te potrebu za otvaranje novih radnih mjesta za mlade, smanjenje korupcije i kriminala kao i mišljenje da je postojeća vlast postala kočnica razvoju Bara i da zbog toga zaostajemo za drugim primorskim opštinama", navodi se u saopštenju Pozitivne iz Bara.

Ispitanici takođe smatraju da privreda u Baru loše funkcioniše.

"Građani smatraju da treba vratiti gradsku AD „Marinu“ na upravljanje gradu budući da je ona njegov sastavni dio i zaustaviti dalju rasprodaju lokalnih resursa, da je potrebno izgraditi šetalište od Bara do Sutomora u cilju promovisanja bolje turističke ponude, pokrenuti proizvodnju u nekadašnjim barskim privrednim gigantima, kao što su „Primorka“ i „Bar bilje“, te sprovesti organizovani otkup voća", stoji u saopštenju.

Zdravstvena zaštita i obrazovna politika u Baru su takođe na niskom nivou.

"Uslovi u gradskoj bolnici su loši, a postoji i deficit specijalista iz različitih oblasti, zbog čega su građani prinuđeni da zdravstvenu zaštitu ostvare u drugim gradovima, najčešće u Podgorici. Davno obećani bazen je nešto što građani Bara odavno priželjkuju, a primjetan je i nedostatak slobodnog prostora u gradskim vrtićima i prekobrojnost đaka u pojedinim gradskim školama što utiče na lošiji kvalitet nastave", kaže se u saopštenju

Na pitanje da li je političko djelovanje Pozitivne Crne Gore usmjereno u dobrom pravcu, preko 80% anketiranih građana odgovorilo je potvrdno, jer su je prepoznali kao stranku koja se zalaže za razvoj Crne Gore kao otvorenog društva u kome će jednakost, pravednost i stručnost biti njegovani i poštovani.

"Građani vjeruju u promjene za koje se zalaže Pozitivna Crna Gora i pohvalili su aktivnosti njenih poslanika. Kao negativni komentari i zamjerka Opštinskom odboru Pozitivne Crne Gore Bar navodi se to što svoje brojne ideje, kojima može doprinijeti razvoju grada, medijski dovoljno ne eksploatiše", ističe se na kraju saopštenja Pozitivne iz Bara.

U pomenutoj anketi intervjuisano je 300 građana starosne dobi od 20 do 75 godina.

Obrazovni profil ispitanika je bio uravnotežen tj. 27% VSS, 35% SSS i 38% ostali, od čega je 45% u stalnom radnom odnosu, 30% nema stalno zaposlenje, 15% studenata i 10% penzionera.

Bonus video: