Pozitivna: U željeznici novac se investira bez plana i strategije

"Smatramo da se prije svega treba ulagati u željeznički pravac Bar - Vrbnica – Beograd, koji predstavlja kičmu crnogorske željeznice", rekao je Duraković
7 komentar(a)
Emin Duraković, Foto: Luka Zeković
Emin Duraković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2013. 19:30h

Kada je riječ o željezničkom saobraćaju prioritet treba da bude ulaganje u prugu Bar - Beograd koja predstvlja jedinu željezničku vezu sa svijetom, saopšteno je iz Pozitivne Crne Gore.

"Ulaganje u željeznički saobraćaj na relaciji Podgorica – Nikšić koštalo je Crnu Goru skoro 100 miliona eura. Smatramo da je za našu privredu bilo mnogo korisnije da se ulagalo u prugu Bar - Beograd. Pozdravljamo svako zdravo ulaganje u primarnu željezničku infrastrukturu i željeznički putnički transportni sistem ali, smatramo da svako veliko ili milionsko ulaganje mora imati jasnu računicu rentabilnosti i opravdanost", istakao je član rukovodstva Pozitivne Emin Duraković.

Ovu stranku je “neprijatno iznenedila” kupovina tri nova voza za nikšićku prugu.

"Taman kad smo pomislili da je Ministarstvo saobraćaja počelo da razmišlja strateški i da konačno namjenski troši novac građana, opet nas je neprijatno iznenadilo svojim profitabilno-kreativnim ulaganjem u tri elektromotorna voza koji će saobraćati samo na relaciji Podgorica - Nikšić, jer je jedino na tom dijelu crnogorska pruga remontovana i digitalizovana. Ako uzmemo u obzir da je remont pruge Podgorica - Nikšić koštao Crnu Goru oko 80 miliona eura, postavlja se pitanje da li je ovakva ukupna investicija još jedna u nizu loših poteza neoliberalnih ekonomskih eksperata vladajuće strukture", kazao je Duraković.

On smatra da ovakav način trošenja novca govori da naša željeznica nema ni stratešku ni saobraćajno - transportnu politiku.

“Smatramo da se prije svega treba ulagati u željeznički pravac Bar - Vrbnica – Beograd, koji predstavlja kičmu crnogorske željeznice. Ovaj pravac je jedina željeznička veza Crne Gore sa svijetom i jedini turistički pravac, a njime sada saobraćaju vozovi ispod svakog nivoa, čime se šalje loša slika o našoj zemlji”, rekao je Duraković.

Prvi od tri nova voza iz Španije stigao je početkom sedice. Naredni treba da dođe do kraja ovog a posljednji treći do sredine narednog mjeseca. Vozovi su plaćeni 13 miliona eura.

Bonus video: