Pozvali građane na protestni marš: Vojnici koji su protjerani da se vrate u službu

Protestni marš je, prema riječima Čobeljića, mjera koju su u Sindikatu odlučili da preduzmu
4 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2017. 17:16h

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore pozvao je sve građane da im se u subotu pridruže na protestnom maršu, u Podgorici, te time podrže njihove napore da se vojnici koji su, kako navode, protjerani iz VCG, vrate u službu.

Marš je, kako je kazao predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić, tek jedan u nizu događaja i preduzetih mjera preduzetih u cilju zaštite vojnika koji su „nezakonito, brutalno i na jedan samovoljan način“ otpušteni iz vojske.

Protestni marš je, prema riječima Čobeljića, mjera koju su u Sindikatu odlučili da preduzmu, pošto ranija obraćanja Sindikata Ministarstvu odbrane, Savjetu za odbranu i bezbjednost, te drugim nadležnim instituciama, nisu dali rezultata.

„Marš je iznuđen upravo odbijanjem ministra odbrane (Predraga Boškovića) da se uspostavi dijalog, da dođemo rješenja i sagledamo razloge i motive otpuštanja velikog broja vojnika i izbjegavanja ocjene pretpostavljenih komandanata, uključujući i načelnike Generalštaba“, rekao je Čobeljić.

On je kazao da nadležni državni organi, prije svega Vrhovni državni tužilac, Savjet za odbranu i bezbjednost, te skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, nisu preduzeli adekvatne mjereza utvrđivanje činjenica u slučaju otpuštanja vojnika.

„Ovdje smo zbog toga. Da smo to uspjeli da završimo unutar institucija sistema, do marša ne bi došlo“, rekao je Čobeljić.

Postupanjem ministra, kako su kazali iz Sindikata Odbrane i VCG, najdrastičnije su pogažena prava i egzistencija otpuštenih vojnika i njihovih porodica, a još gore, upućena je direktna poruka svim ostalim pripadnicima Vojske da u bilo kom trenutku mogu biti otpušteni iz službe bez obrazloženja i bez obzira na činjenicu da su svoje obaveze predano i profesionalno izvršavali.

Čobeljić navodi da je načinom na koji su vojnici otpušteni, u pitanje dovedeno i povjerenje na relaciji vojnik-starješina.

„Degradira se autoritet komandnog kadra, jer oficiri nisu u stanju da objasne razloge ministrove samovolje potčinjenima, niti sebi samima“, kazao je on.

Ministar odbrane ranije je donio odluku o otpuštanju 31, te naknadno još jednog vojnika, a sada se, kako je rekao predsjednik Sindikata, pominje cifra od 22 otpuštena vojnika.

Njihovi ugovori, iako su njihove starješine predložile da budu produženi, prestaju da važe upravo na dan održavanja protesta.

Komentarišući nestalnost podataka o broju otpuštenih vojnika, Čobeljić je kazao da je upravo to jedan od pokazatelja da ministar odbrane primjenjuje samo njemu znane mjere u donošenju odluka.

Iz Sindikata su kazali i da je u međuvremenu raspisan javni oglas za prijem u službu novih 50 nedostajućih vojnika, tako da, kako dodaju, nema mjesta navodima ministra da su vojnici koji su otpušteni - višak.

Na pitanje da prokomentariše moguće motive ministra odbrane za otpuštanja, Čobeljić je kazao da bi „pretpostavke trebalo da eliminišu nadležne institucije“.

„U pitanju je svakako diskriminacija tih vojnika po nekom osnovu. Većina njih su članovi Sindikata, motivi su možda političke ili nacionalne prirode...“.

Protestni marš „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“ počinje u 10.00 sati, na Trgu nezavisnosti.

Organizatori očekuju najmanje 2.000 učesnika iz svih crnogorskih gradova, te navode da imaju podršku brojnih sindikata i sindikalnih organizacija iz Unije slobodnih sindikata, Sindikata uprave i pravosuđa, nevladinog i civilnog sektora, vojnog sindikata Grčke...

VDT i SDT hitno da reaguju

Iz SOVCG od nadležnih traže da vojnike kojima se, pod sumnjivim okolnostima, prekida profesionalna vojna služba, vrate na posao, dok nadležni jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

„Insistiramo da se ovim povodom hitno zakaže i održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost... da Vrhovni i Specijalni državni tužilac hitno preduzmu zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kada je u pitanu gruba i drastična zloupotreba službenog položaja motivisana očiglednom diskriminacijom. I da se hitno i neodložno uspostavi socijalni dijalog na nivou Ministarstva odbrane, kao vrijednost i osnovni preduslov za rješavanje pitanja i problema iz oblasti rada i radnih odnosa“, navodi se u zahtjevima SOVCG.

Podrška majki

Predsjednica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece željka Savković saopštila je da majke podržavaju sve nezadovoljne građane Crne Gore.

"Ovaj put pružamo podršku našim sinovima, našoj djeci, našim vojnicima. Našim braniteljima, kako nas tako i naše drzave. Pozivamo sve majke Crne Gore da sve zajedno dođemo i damo podršku našim vojnicima. Svi zajedno treba da se izborimo za to da se zakoni u državi Crnoj Gori moraju poštovati. Da se narod u Crnoj Gori mora poštovati. Jer nije vlast država, narod je država", navodi Savković.

Bonus video: