Pravda zavisi od pedantnog uviđaja

Dekan fakulteta profesor dr Vujadin Vešović je na otvaranju rekao da je cilj predavanja edukacija svih faktora iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, da se na uviđajima ne bi procjenjivalo pomoću štapa i kanapa, već savremenim sredstvima i metodama
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2016. 18:26h

Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Budve organizovao je protekle sedmice dvodnevni seminar na temu “Inovacija znanja u uviđajima saobraćajnih nezgoda”. Seminar je bio namijenjen pripadnicima saobraćajne policije Centra bezbjednosti Budva, vještacima saobraćajne struke i studentima Fakulteta.

Dekan fakulteta profesor dr Vujadin Vešović je na otvaranju rekao da je cilj predavanja edukacija svih faktora iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, da se na uviđajima ne bi procjenjivalo pomoću štapa i kanapa, već savremenim sredstvima i metodama. On je istakao da su u svemu tome ključni kadrovi, kojih Crna Gora nema dovoljno.

Predavači na seminaru su bili najeminentniji stručnjaci iz oblasti uviđaja u regionu, prof dr Milan Vujanić, doc. dr Boris Antić i magistar Milenko Čabarkapa.

“Ovakav organizovan način unapređenja znanja radnika saobraćajne policije koji rade na uviđajima je najbolji način da uviđajne ekipe dobiju viši nivo znanja, pa time i realnije snime šta se dogodilo na mjestu nezgode, odnosno da bude pravednija odluka ko je odgovoran za nastanak nezgode”, kazao je profesor Vujanić. “Primijetio sam na svim učesnicima da su izašli bogatiji za znanja koja nijesu imali, i da im je bilo vrlo zanimljivo jer niko nije napustio kurs prije samog završetka”.

“Dio predavanja odnosio se na značaj uviđajne dokumentacije. Praksa je pokazala da uvijek kada je uviđajna dokumentacija kompletna, onda sudski spis bude još samo malo deblji i brzo se postupak završi”, kazao je doc. dr Boris Antić.

“Kad dokumentacija nije u redu, kad nijesu dobro prikupljeni tragovi, onda sudija mora da popuni događaj subjektivnim izjavama, a obično su svjedoci subjektivni, i kao posljedicu imamo postupke koji traju godinama”

Svim učesnicima seminara Fakultet je nakon kursa uručio sertifikate. Inače, seminar je bio donacija Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku Opštini Budva u cilju unapređenja bezbjednosti saobraćaja. Iz Fakulteta najavljuju da će uskoro biti realizovan projekat “Bezbjedna škola” za onu školu za koju nadležni u Opštini budu smatrali da joj je to najneophodnije.

Galerija

Bonus video: