Prave biznis od povlašćenih stanova

Menadžment podgoričkog preduzeća iznenađen što su zaposleni počeli da valorizuju stambeni prostor koji su dobili po znatno nižoj cijeni od tržišne. Objekat još nema upotrebnu dozvolu Oglašeni stan je površine 45 metara kvadratnih, a prodaje se za 45.000 eura. Isti stan je mogao biti plaćen oko 22.000, odnosno 27.000 eura, u zavisnosti od toga da li je prodavac službenik ili rukovodilac sektora u Vodovodu
13907 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada “Vodovoda” u podgoričkom naselju Tuški put, Foto: Savo Prelević
Zgrada “Vodovoda” u podgoričkom naselju Tuški put, Foto: Savo Prelević

Neuseljivani jednosobni stan površine 45 kvadrata, na trećem spratu, u novoizgrađenoj zgradi podgoričkog preduzeća Vodovod i kanalizacija, na Tuškom putu, oglašen je, posredstvom jedne podgoričke agencije za nekretnine na prodaju po cijeni od 45.000 eura ili 1.000 eura po kvadratu.

U ovom lokalnom preduzeću zatečeni su i iznenađeni tom informacijom, jer nedavno podijeljeni stanovi vlasnicima, kako tvrde iz kabineta direktora Filipa Makrida, još nijesu upisani u katastar na njihovo ime, niti zgrada još ima upotrebnu dozvolu.

Rukovodiocima Vodovoda i kanalizacije stanovi su dodijeljeni po cijeni od 485 eura po kvadratu, a ostalim radnicima po cijeni od oko 606 eura, koja je mnogo povoljnija u odnosu na tržišnu.

To znači da će nakon prodaje po ovoj cijeni, u slučaju da je prodavac rukovodilac Vodovoda sa uloženih 21.825 eura zaraditi 23.175 eura. U slučaju da je ovaj jednosoban stan oglasio radnik ili radnica Vodovoda, sa uloženih 27.270 eura, nakon ad hok prodaje može računati na dobit od 17.730 eura.

Ovaj slučaj, tvrde nezvanični izvori “Vijesti” iz Vodovoda, nije usamljen, a sličan oglas je, nakon intervencije kolega, uklonjen.

“Nakon sprovedenog postupka i utvrđivanja konačne rang-liste, na koju je data saglasnost Odbora direktora društva, prvostepena Komisija je u skladu sa Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, krajem novembra donijela pojedinačna rješenja za zaposlene koji su stekli pravo na kupovinu stana pod povoljnim uslovima. Takođe, kada su u pitanju kadrovski stanovi, prvostepeni organ, odnosno, izvršni direktor je pojedinačna rješenja donio početkom decembra”, odgovorili su iz Vodovoda na pitanje da li je izvršni direktor i kada potpisao rješenja o dodjeli stanova.

Pojasnili su da je zaposleni dužan da u roku od 30 dana, od dana upisa nekretnine u list nepokretnosti, sa investitorom zaključi ugovor o kupovini.

“Imajući u vidu činjenicu da zgrada još nije dobila upotrebnu dozvolu, te prema tome stanovi ne mogu biti upisani kod Uprave za nekretnine u list nepokretnosti, nejasno je kako je (ako je) neko mogao da da oglas prije dokaza o vlasništvu, koje se kao što smo naveli stiče nakon zaključenja ugovora, uplate i ovjere u list nepokretnosti kod nadležnog organa”, odgovorili su iz Vodovoda.

Makrid
“Nejasno kako je neko oglasio prodaju, a da nema dokaz o vlasništvu”: Filip Makrid(Foto: Zoran Đurić)

Ovaj oglas za (pre)prodaju nekretnine možda je najbolji dokaz da je dio stanova pod povoljnim uslovima podijeljen licima u Vodovodu kojima nekretnina za stanovanje nije bila prijeko potrebna, već za ostvarivanje ekstraprofita.

Nešto slično sa (pre)prodajom stanova ranije se dešavalo i u zgradi na Starom aerodromu koja je izgrađena za potrebe pripadnika Uprave policije.

“Vijesti” su prije par mjeseci ukazale široj javnosti na to da su pojedina lica učestvovala ove godine na ponovljenom tender Vodovoda za dodjelu stanova po povlašćenim uslovima, iako su prethodno posjedavala nekretninu stečenu na sličan način. Nakon pisanja “Vijesti”, jedan od rukovodilaca je odustao od kupovine stana površine od 30-ak kvadrata.

Bilo pritužbi da su stambeni prostor dobijali i oni koji su već imali nekretnine

Više zaposlenih Vodovoda u septembru je ispričalo “Vijestima” da su “bijesni jer su tokom posljednje raspodjele stanova dobili njihove kolege koje su na prethodnom konkursu bili diskvalifikovani zbog toga što su već bili vlasnici neke nekretnine”.

Prema rang-listi u koju su “Vijesti” imale uvid, stanove su dobili i bivši zaposleni, koji su u decembru prošle godine sa tadašnjim direktorom Vladanom Vučelićem radni angažman nastavili u Luci Bar.

Stambeno pitanje riješila su braća raspoređena na mjesta vozača. Jedan od njih, tvrde sagovornici “Vijesti”, krajem prošle godine napustio je “ViK” i angažman nastavio u Luci Bar, ali je prema posljednjoj rang-listi među više od 70 onih koji su riješili stambeno pitanje.

Bonus video: