Pravilnik o raspodjeli novca iz Fonda za talente: Do oktobra će raspisati konkurs

Đaci koji su osvojili prvu nagradu na međunarodnom takmičenju će dobiti 2.000 eura, drugu 1.500, a treću 1.200
343 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2018. 20:11h

Ministarstvo prosvjete raspisaće do kraja septembra prvi konkurs za dodjelu novca iz Fonda za kvalitet i talente, a riječ je o oko 1,5 miliona eura.

Novac će biti dostupan talentovanim đacima, profesorima, ali i školama.

Tako će đaci koji su osvojili prvu nagradu na međunarodnom takmičenju dobiti 2.000 eura, drugu 1.500, a treću 1.200. Biće nagrađeni i najbolji na državnom takmičenju i to sa 1.000 eura za prvo, 700 za drugo i 500 za osvojeno treće mjesto.

Pravilnik o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente predviđa nagrade đacima i na osnovu drugih kriterijuma - sportske, kulturne, umjetničke aktivnosti, članstvo u učeničkom parlamentu, opšti uspjeh u prethodnoj godini...

“Novčana nagrada pripada učenicima koji osvoje neku od prve tri nagrade na državnom ili međunarodnom takmičenju, ali i talentovanoj djeci koja se ističu na osnovu nekih drugih kriterijuma”, kazao je “Vijestima” ministar Damir Šehović.

Odluka o dodjeli sredstava biće donijeta najkasnije do 30. novembra.

“Kada govorimo o korišćenju Fonda za rad obrazovnih ustanova, neki od kriterijuma koji se boduju su: da li je ustanova dobijala sredstva za te namjene od Ministarstva u posljednje dvije godine, da li nju pohađa učenik koji osvoji neko od prva tri mjesta na državnom ili međunarodnom takmičenju iz nastavnog predmeta, da li ta ustanova ima ili nema mogućnosti za ostvarivanje sopstvenih prihoda, kao i da li se nalazi u manje razvijenim opštinama...”, stoji u Pravilniku.

Kad su u pitanju nastavnici, dodjela sredstava vršiće se na osnovu bodovanja više kriterijuma.

Biće bodovano mentorstvo učenicima, stručno usavršavanje, objavljen istraživački rad iz struke koji doprinosi afirmaciji obrazovno-vaspitnog procesa branjen pred stručnom komisijom, učešće u naučno-nastavnim tijelima, izvođenje nastave na stranom jeziku iz pojedinih ili svih nastavnih predmeta, ali i autorstvo i koautorstvo udžbenika, priručnika, radne sveske ili nastavnog pomagala, recenzija udžbenika ili stručne knjige, objavljivanje prevoda stručnog članka, te korišćenje u radu savremenih i inovativnih tehnologija. Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je iznos od oko 1,5 miliona eura najvećim dijelom obezbijeđen preraspodjelom sredstava unutar resora prosvjete.

Bonus video: