Pravni fakultet i dalje bez dekana

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) ni juče nije imenovao Draga Radulovića za novog dekana Pravnog fakulteta.
268 pregleda 0 komentar(a)
drago radulovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
drago radulovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.04.2011. 18:55h

Radulović kojeg je Vijeće Pravnog fakulteta izabralo za dekana dvotrećinskom većinom još 7. marta ni juče nije imenovan za nasljednika Ranka Mujovića, jer sjednica UO UCG nije ni održana.

„Sjednica... koja je trebalo da se održi danas, odložena je za 28. april. Članovi Upravnog odbora odlučili su da sjednicu odlože zbog službenog odsutsva rektora, koji je trebalo Upravni odbor da izvijesti o većini tačaka planiranim za dnevni red. Rektor učestvuje u radu konferencije Evropske asocijacije univerziteta, koja se ove godine održava u Danskoj“, saopšteno je juče iz Rektorata.

Nakon gotovo četvoročasovne rasprave iza zatvorenih vrata, UO UCG je 30. marta odlučio da se rektor UCG Predrag Miranović u roku od 15 dana izjasni da li je zakonita odluka Vijeća Pravnog fakulteta o izboru Radulovića, da bi nakon toga bila donesena odluka o (ne)imenovanju.

Za više sagovornika „Vijesti“ jučerašnje neodržavanje sjednice je još samo jedna potvrda da UO UCG želi praktično da odloži imenovanje Radulovića, odnosno da omogući Mujoviću da ostane dekan do sredine avgusta kada mu ističe mandat.

UO UCG 30. marta odbio je da razriješi dužnosti Mujovića, što je još krajem prošle godine zatražilo sedmoro profesora Pravnog fakulteta. UO UCG zaključio da Izborna komisija takav zahtjev treba da uputi Vijeću Pravnog fakulteta, što je i učinjeno 12. aprila.

Član Izborne komisije Ilija Vukčević pojasnio je da bi Mujović u roku od mjesec trebalo da zakaže sjednicu Vijeća na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smjeni prije isteka mandata, a da bi, ako to dekan ne učini, o njegovoj smjeni ponovo raspravljao UO UCG.

No, nerealno je očekivati da će Mujović uopšte zakazati sjednicu Vijeća na kojoj bi bio smijenjen, jer je odavno izgubio većinu. S obzirom na tu činjenicu, ali i dinamiku rada UO UCG, a potom i godišnji odmor zaposlenih na UCG, gotovo je izvjesno da će Mujović dužnost dekana obavljati do kraja mandata.

Bonus video: