Pravnica iz Nikšića koja plete: Pletene dječje "starke" mnogi žele i pamte

Iako plete i za odrasle, kaže da više voli da radi za djecu jer može da pusti mašti na volju
770 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2017. 18:18h

Zbog pletenih “starki”, Nikšićanku Ljiljanu Živković zapamtile su mnoge majke širom Crne Gore.

Po struci je diplomirana pravnica, zaposlena u porodičnoj firmi za proizvodnju namještaja po narudžbini “Altea”, a hobi joj je pletenje i sakupljanje ljekovitog bilja.

“Teško mi je da izdvojim najdraži ispleteni predmet, jer su mi svi dragi, ali ako moram da biram, onda bi to bile ' starke '. Samo iz razloga što se dopadaju svima, neobične su, najviše su tražene i mislim da ih rijetko ko radi”, priča za “Vijesti” Živkovićeva, članica nedavno osnovanog prvog ženskog klastera domaće radinosti “Riznica”.

Iako plete i za odrasle, kaže da više voli da radi za djecu jer može da pusti mašti na volju.

“Radim pape sa ukrasnim detaljima, mašnicama, trakicama, cvjetićima, kape, šalove, rukavice, suknjice... Iako sam samu tehniku pletenja naučila još kao djevojčica, time se bavim zadnjih četiri-pet godina. Počela sam prvo djeci da pletem, pa sam nastavila sa tim. Kako se dosta toga nakupilo, odlučila sam da se intezivnije time bavim i izađem na tržište”.

Kaže da obilazi sajmove, dobija komplimente i prodaje što isplete.

Ističe da je zadovoljna, iako se od pletenja ne može zaraditi dosta, već samo dopuniti kućni budžet.

“Pletenje je za mene predivan hobi kojim se bavim iz ljubavi. Ne znam kada sam bila najponosnija, ali sam svaki put ponosna na sebe kada vidim i čujem koliko se ljudima dopadaju moje pletene stvari, koliko ih hvale. Najljepši kompliment koji sam dobila je od jedne gospođe koja mi je rekla da imam zlatne ruke”.

Ističe da joj je drago što je domaća radinost ponovo u modi i da su pletene stvari jako tražene.

Priča da sluša muziku dok plete, ali da ne zna da li je smiruje melodija ili pletenje.

“Mislim da ima istine u tome da pletenje smiruje, kao što mislim da i svaki drugi hobi takođe smiruje. Uživam u pletenju, ono me inspiriše i zahvaljujući njemu ispoljavam svoju kreativost”.

Galerija

Bonus video: