Pravosnažna presuda protiv Crne Gore u slučaju Šaranović

Panel od pet sudija u Strazburu odbio da odluku u slučaju Šaranović pošalje pred Veliko vijeće
5139 pregleda 0 komentar(a)
Šaranović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Šaranović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Šaranović protiv Crne Gore postala je pravosnažna, saopšteno je juče iz ove institucije sa sjedištem u Strazburu.

Evropski sud je početkom marta jednoglasno utvrdio da je država prekršila pravo na slobodu i bezbjednost prilikom produžavanja pritvora podnosiocu predstavke Slobodanu Šaranoviću.

Pred panel sudija se u ponedjeljak našla molba za razmatranje presuda pred Velikim vijećem, među kojima je i ona koji su podnijeli predstavnici podnosilaca predstavke u ovom slučaju.

Međutim, odbijena je molba podnosioca predstavke.

“Stoga je presuda u ovom slučaju postala pravosnažna”, saopšteno je iz suda u Strazburu.

Šaranović je bio u pritvoru zbog sumnje da je, nakon što je ubijen njegov brat, iz osvete naručio ubistvo brata Luke Bojovića, navodno vođe kriminalnog klana u Srbiji.

Sudu u Strazburu žalio se jer su mu, kako je tvrdio, crnogorski sudovi više od dvije godine produžavali pritvor bez razmatranja, uprkos žalbama koje je podnosio nadležnim organima.

Šaranović je ubijen ispred svog stana u Budvi 2017. godine, a postupak pred sudom u Strazburu je nastavila njegova supruga Gordana Šaranović.

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio, istakli su ranije iz Akcije za ljudska prava, da je podnosilac predstavke bio nezakonito lišen slobode od 16. novembra do 15. decembra 2014. godine.

Martovskom presudom je dosuđeno 1.500 eura troškova postupka, a nije dosuđena naknada nematerijalne štete jer je zaključeno da je utvrđenje povrede prava dovoljno.

Bonus video: