Prazne tezge na Maloj pijaci, mnogi prodavci ostali bez posla

Mnogi od njih požalili su se reporterima “Vijesti” juče oko podneva da je pijaca slabo posjećena i da većina samo razgleda
95 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 19:04h

Većina prodavaca sa Male pijace ostala je bez posla, a oni koji su zakupili tezge na novootvorenoj pijaci u Bazaru u Bloku pet, sudeći prema prometu u prvom danu, strahuju da će ubrzo na ulicu.

Mnogi od njih požalili su se reporterima “Vijesti” juče oko podneva da je pijaca slabo posjećena i da većina samo razgleda.

“Na staroj pijaci bih do 10 sati već prodala pola robe, a do sada nisam prodala ništa”, kazala je prodavačica iz Bara.

Nervozni prodavci nisu baš bili raspoloženi za priču, ali tvrde da im još niko nije tražio da plate parking. Ako bude skup kao i tezge, strahuju da će se i oni ubrzo pridružiti kolegama sa bivše Male pijace, koji su ostali na ulici.

Prodavci sa Male pijace su izbacili ostatke opreme sa tezgi, kako bi se srušilo mjesto na kojem su Podgoričani trgovali više od 40 godina. Umjesto vike, galame i prepirke prodavaca i kupaca, odjekivale su brusilice i ostale mašine.

Jedan vremešni građanin, prolazeći pored Male pijace, zastao je na ulazu, bacio pogled na napuštene tezge i kratko rekao: “Blago nama sad”.

Hoće li se na tom mjestu graditi parking, kako je najavio gradonačelnik Miomir Mugoša, ili pak sakralni objekat kako je predviđeno DUP-om, dojučerašnjim prodavcima nije bitno.

Svega tridesetak prodavaca preselilo se na novootvorenu pijacu u Bloku V.

Prodavci su prije mjesec dana dobili rok za iseljenje, ali neki od njih tvrde da nije ispunjeno obećanje da će se naći rješenje za one koji nisu zakupili tezgu u Bazaru.

Četvoročlana porodica Tomašević juče je ostala bez kore hljeba, jer je jedini zaposleni Ivan ostao bez posla kojim se bavio desetak godina.

“Znao sam da ću morati da selim, ali nisam mislio da će biti ovako”, kazao je Tomašević.

On je prodavao ribu na Maloj pijaci i nije uspio da se dogovori sa predstavnicima JP “Tržnice i pijace”, jer u Bloku pet nije “predviđeno mjesto za ribu”.

On, međutim, sumnja da se iza toga krije monopol velikih preduzeća.

“Direktor 'Tržnica i pijaca' odbio je moj predlog da sam napravim i opremim objekat za prodaju ribe, pod izgovorom da po zakonu pijaca ne mora imati u ponudi ribu”, kazao je Tomašević.

Dvadesetosmogodišnji prodavac ima završenu srednju školu i ne zna šta će dalje, jer je na pijaci radio deset godina.

Zadovoljni uslovima

Zakupci tezgi u Bazaru nezadovoljni su pazarom, ali su istakli da imaju dobre uslove za rad, kao i opremu, međutim i to moraju dosta da plate.

Zakup tezgi sa vagama se kreće od 65, pa do 400 eura, međutim, ako svakog dana budu zarađivali kao prvog, prodavci sumnjaju da će novčano moći da izdrže prodaju na novootvorenoj pijaci.

Galerija

Bonus video: