Prazni poslovni prostori u Podgorici: Centar otišao iz centra

“To nije bilo realno, kako bi taj novac zaradili za mjesec dana. Sada je ponuda ujednačena, odnosno poslovni prostor se može iznajmiti deset do 15 eura po kvadratu, a cijena zavisi od faze izgrađenosti, da li je završen, opremljen, u sivoj fazi...”, pojasnili su “Vijestima” iz agencije “Iva nekretnine”
920 pregleda 14 komentar(a)
Poslovni prostor, Foto: Zoran Đurić
Poslovni prostor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.12.2018. 20:06h

Poslovni prostori u centru Podgorice, odnosno u Ulici slobode, prije nekoliko godina izdavani su po “paprenim” cijenama, čak i za deset hiljada eura mjesečno, a vlasnici preduzeća nijesu žalili za slobodnu lokaciju u ovom dijelu glavnog grada Crne Gore.

Sada je u centru Podgorice mnogo poslovnih prostora koji su neizdati mjesecima, a mogu se naći i za deset eura po kvadratu, odnosno nešto više od hiljadu eura na mjesečnom nivou.

U podgoričkim agencijama za nekretnine smatraju da je iznos koji se nekada plaćao za lokale u Ulici slobode bile previsoke, a što je bio rezultat poremećenog tržišta.

“To nije bilo realno, kako bi taj novac zaradili za mjesec dana. Sada je ponuda ujednačena, odnosno poslovni prostor se može iznajmiti deset do 15 eura po kvadratu, a cijena zavisi od faze izgrađenosti, da li je završen, opremljen, u sivoj fazi...”, pojasnili su “Vijestima” iz agencije “Iva nekretnine”.

Naveli su da je cijena zakupa za poslovni prostor u Ulici slobode, gdje je donedavno bio kineski butik, a ima 90 metara kvadratnih, 1.100 eura mjesečno.

“Odavno nijesmo imali zainteresovanih za poslovne prostore u Ulici slobode. Najviše se traže prostori u City kvartu, dijelu grada preko Morače”.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, preduzeće Glavnog grada, zbog problema da sačuvaju zakupce poslovnih prostora i pokušaju da izdaju prazne u Ulici slobode, zatražila je od Skupštine Glavnog grada da se produži važenje Odluke o umanjenju zakupa.

“U Podgorici posljednjih godina ima mnogo slobodnih poslovnih prostora, a što se naročito odnosi na centar, gdje je ponuda mnogo veća od tražnje. Sada je najinteresantniji dio grada za izdavanje poslovnih prostora novi dio grada koji se izgradio u blizini ‘Delta City’, a gdje Glavni grad nema svojih poslovnih prostora”, piše u obrazloženju zahtjeva.

Odbornici će o zahtjevu raspravljati šestog decembra, a kako bi “sačuvali postojeće zakupce i pokušali izdati slobodne poslovne prostore Agencija traži da se njihov zahtjev uvaži i primjena navedenih odluka produži i za 2019. godinu”.

Skupština Glavnog grada je 2012. godine usvojila Odluku o umanjenju iznosa zakupnine poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, naredne je ukinuta, međutim opet je krajem 2014. izglasana, jer je Agencija imala veliki problem da izda poslovne prostore.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, „Vijestima“ su saopštili da shodno Odluci o davanju u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada-Podgorica to preduzeće koristi i održava ukupno 237 poslovnih prostora.

„Od ukupnog broja, na dan 30.11.2018. izdato je u zakup 207 poslovnih prostora, a neizdatih je 30. S obzirom na to da će do kraja godine biti još jedan ili dva javna oglasa za davanje u zakup slobodnih poslovnih prostora, očekujemo da će broj izdatih prostora biti veći“.

Međutim, iz tog preduzeća i pored zvaničnog zahtjeva Skupštini Glavnog grada, tvrde da su neizdati poslovni prostori na različitim lokacija u Glavnom gradu i da su uglavnom orijentisani ka dvorišnim stranama zgrade ili su to podrumi prostori i garaže.

“Takvi poslovni prostori se nalaze u ulicama 4. jula, Velimira Terzića, Ivana Milutinovića, Radosava Burića, Aerodromskoj ulici, Ulici Nikole Tesle i dr”.

Kako se uvjerio novinar “Vijesti”, u Ulici slobode ima nekoliko praznih poslovnih prostora.

Prema podacima Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice za 2015. godinu u Ulici slobode su imali 19 izdatih poslovnih prostora, Novaka Miloševa 11, a u Hercegovačkoj jedan.

Na osnovu zaključenih ugovora, 2014. kada je Odluka o umanjenju ukinuta, Agencija je naplatila 976.722 eura od zakupaca.

Tada su prema izvještaju najviše prihoda “ubrali” od zakupaca kojima izdaju prostore u Ulici slobode.

Tako je firma “Fashion company” za zakup prostora od 222 kvadrata mjesečno plaćala 9.087 eura, a “Bar kod” za površinu od 106 kvadrata 4.067 eura.

Agencija za izgradnju i razvoj nedavno je pokušala da nađe zakupce za nekoliko poslovnih prostora u gradu, između ostalog i za jedan u Ulici slobode 23 površine 113,45 metara kvadratnih.

Za taj poslovni prostor početna cijena na oglasu je na mjesečnom nivou bila 4.198,38 eura sa porezom na dodatu vrijednost (PDV).

I Hercegovačka u zapećku

Problem sa izdavanjem poslovnih prostora u centru grada imaju i vlasnici iz Hercegovačke ulice.

Kako su „Vijestima” objasnili iz nekoliko agencija za nekretnine, ta ulica, nekada poznata po „paprenim” cijenama za izdavanje poslovnih prostora, sada je potpuno u zapećku, a vlasnici su prinuđeni da rentiraju i za 70 odsto manjim cijenama nego ranije.

“Nijesmo godinama imali interesovanje nekoga da mu izdamo poslovni prostor u Hercegovačkoj ulici. Nekada je zakup poslovnog prostora bio u zavisnosti od kvadrature i par hiljada eura, sada nema uopšte interesovanja”.

Pojasnili su da su kirije za poslovne prostore u Hercegovačkoj do hiljadu eura, a da je pad potražnje počeo sa izgradnjom “Delta sitija” i nastavio se izgradnjom okolnih zgrada i takozvanog Siti kvarta.

Bonus video: