Praznik mimoze počinje 14. februara

Na otvaranju Praznika mimoze 14. februara nastupiće Lepa Brena, dan kasnije na Berbi mimoze Kaliopi, a festival će biti zatvoren koncertom Željka Joksimovića 14. marta
1037 pregleda 0 komentar(a)
Mimoza, Foto: Slavica Kosić
Mimoza, Foto: Slavica Kosić

Turistička manifestacija Praznik mimoze, u okviru koje će biti organizovani nastupi brojnih muzičara, maskenbali, fešte, kulturno-umjetnički i sportski programi, poečeće u Herceg Novom 14. februara i trajati do 14. marta.

Iz Organizacionog odbora manifestacije su saopštili da za Praznik mimoze već postoji veliko interesovanje u zemljama regiona, kao i da se očekuje odlična posjećenost.

„Organizacioni odbor je odradio izvanredan posao i programski uklopio Praznik mimoze na način koji dolikuje jednoj od najvećih manifestacija u Herceg Novom. Program je koncipiran tako da se tokom četiri interesantna vikenda odvijaju koncerti, maskenbali i pučke fešte“, kazao je predsjednik hercegnovske Opštine, Stevan Katić.

On je objasnio da su organizatori prilikom osmišljavanja sadržaja centralne događaje smjestili u dane vikenda, kako bi se što veći broj turista odlučio da u Herceg Novom boravi više dana, što će ići na ruku hotelijerima.

„Ugostitelji i turistički radnici su me ovih dana informisali da već postoji veliko interesovanje i da je posebno tražen prvi vikend Praznika mimoze“, rekao je Katić.

On je naveo da je zadovoljan što će ove godine Praznik mimoze Karavanom biti najavljen u Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji i dodao da su neke makedonske agencije već iskazale interesovanje da dovedu grupe turista u Herceg Novi.

Nakon dugog niza godina, Karavan Praznika mimoze će ove godine opet posjetiti i Mađarsku, odnosno njen glavni grad Budimpeštu i pobratimski Segedin, kao i Sjevernu Makedoniju - glavni grad Skoplje i pobratimski Bitolj.

Karavan Gradske muzike, mažoretki, trombonjera i klovnova, koji uvijek izaziva veliko interesovanje, najaviće Praznik mimoze u Beogradu, Segedinu, Budimpešti, Nišu, Skoplju i Bitolju, kazao je potpredsjednik Opštine i Organizacionog odbora Praznika mimoze, Miloš Konjević.

Karavan kreće iz Beograda, gdje će 10. i 11. januara biti organizovana dva maskenbala na kojima će nastupiti Vlado Georgiev i Dragoljub Đuričić, kao i novska klapa Stari kapetan.

Uslijediće posjeta pobratimskom gradu Segedinu, gdje će biti organizovan defile 12. januara, a dan kasnije Karavan će stići i u Budimpeštu. Karavan će svoje putovanje nastaviti 24. januara kada će posjetiti Niš, a iz tog grada će se uputiti u Skoplje i pobratimski Bitolj.

Na otvaranju Praznika mimoze 14. februara nastupiće Lepa Brena, dan kasnije na Berbi mimoze Kaliopi, a festival će biti zatvoren koncertom Željka Joksimovića 14. marta. Tokom mjesec dana Novljane i goste će zabavljati i Goran Karan, Ana Štajdohar, Vlado Georgiev, Dejan Matić, Aco Pejović, Magla bend i OK bend.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi, Pavle Obradović, kazao je da je na osnovu prošlogodišnjeg iskustva donijeta odluka da programi budu koncentrisani na vikende, kako bi privukli turiste iz regiona. On se osvrnuo na uspjeh prošlogodišnjeg, jubilarnog Praznika mimoze tokom kojeg je ostvareno preko 35 hiljada noćenja.

Novitet u odnosu na protekle godine je da će i na fešti od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri, pored Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenović i mažoretki, nastupiti i muzička zvijezda Kaliopi. Na tom događaju očekuje se oko 15 hiljada posjetilaca.

Na programu Praznika mimoze su i maskenbali za odrasle i djecu, Izložba cvijeća, Salon vina, Riblja večera, Dječija cvijetna povorka, Picigin, Veče mediteranske pjesme, Trka karića, Dani mađarske kulture, Sajam domaće trpeze, Međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala i sportski turniri.

Nastupiće, kako je najavljeno, i kozački ansambl Atamani iz Sankt Peterburga, a u parku Boke će biti organizovan koncert tribute bendova na kojem će publika uživati u hitovima legendi kao što su James Brown, Michael Jackson i Red Hot Chilli Papers.

Planirani budžet ovogodišnjeg Praznika mimoze je oko 200 hiljada EUR. Generalni pokrovitelji Praznika mimoze su hercegnovska Opština i Turistička organizacija Herceg Novi, dok je Herceg Fest zadužen za kreiranje koncepta kulturno-umjetničkih programa i realizaciju kompletnog programa.

Bonus video: