Predlog budvanske vlasti: Otpremnine od 10 do 20 hiljada eura

Gradonačelnik Dragan Krapović zamrznuo je prije pola godine odluku o visini otpremnine koju je donio njegov prethodnik Srđa Popović
180 pregleda 3 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.08.2017. 19:58h

Otremnine u Opštini Budva iznosiće od 10.000 do 20.000 eura, ako lokalna skupština da zeleno svjetlo na predlog gradske uprave.

Aktom koji bi pred odbornicima trebalo da se nađe krajem avgusta predviđeno je da radnik zaposlen u Opštini ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju u visini od 10.000 eura ako ima 5 do 10 godina radnog staža, 13.000 eura sa stažom od 10 do 20 godina, 16.000 sa 20 do 30 godina staža i 20.000 za više od tri decenije rada.

Gradonačelnik Dragan Krapović zamrznuo je prije pola godine odluku o visini otpremnine koju je donio njegov prethodnik Srđa Popović.

Tom odlukom bilo je predviđeno da službenici koji potpišu sporazumni prekid radnog odnosa dobijaju 8.000 eura otpremnine ukoliko imaju do 10 godina radnog staža, 12.000 eura ukoliko imaju između 10 i 20 godina staža i 16.000 za više od 20 godina.

Novom odlukom zaposleni koji je ostvario pravo na otpremninu kao tehnološki višak ne može zasnovati radni odnos u lokalnom organu uprave i pravnom licu čiji je osnivač Opština u periodu od jedne godine od dana isplate otpremnine .

“Ograničenje se ne odnosi na zaposlenog koji vrati cjelokupni iznos isplaćene otpremnine . Zaposleni kome je radni odnos prestao na osnovu pisanog sporazuma ne može zasnovati radni odnos u organima lokalne uprave i pravnom licu čiji je osnivač Opština u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine “, piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Iz Opštine navode da je jedan od razloga za donošenje odluke i stvaranje mogućnosti za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za period 2011-2016. i pratećeg Akcionog plana za njenu implementaciju (2013-2017), koje je usvojila Vlada.

“U skladu sa Akcionim planom, do kraja 2017. godine broj zaposlenih treba da bude manji za 10 odsto. Usvajanjem ove odluke se stvaraju preduslovi za utvrđivanje optimalnog broja radnih mjesta koja su neophodna za kvalitetno obavljanje poslova organa. Sa druge strane, stimuliše se reorganizacija kroz posebno tretiranje službenika koji su proglašeni tehnološkim viškom i utvrđuje otpremnina na osnovu godina ukupnog radnog staža“, zaključuju u Opštini.

Opština Budva godinama unazad važi za lokalnu upravu koja ima veći broj zaposlnih nego što je to potrebno, a svaka nova vlast dodatno je zapošljavala.

Bonus video: