Predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti neće popraviti amandmani HGI i SDP

"Razmislite o tome da li ćete glasati za Predlog zakona za koji oko 7,7 hiljada građana i preko 50 NVO smatra da nije dobro rješenje"
2 komentar(a)
majka, dijete, Foto: Shutterstock.com
majka, dijete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.05.2013. 18:15h

Predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ne može se dovoljno popraviti predloženim amandmanima Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske građanske inicijative, ocijenili su nevladine organizacije (NVO) koje su pokrenule apel protiv Predloga tog akta.

Poslanici parlamenta trebalo bi sjutra da se izjasne o Predlogu zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je predviđeno i da nadoknada koju će država refundirati poslodavcu za porodiljska odsustva, bude ograničena na dvije prosječne zarade u državi, odnosno na 960 eura.

Predstavnici NVO uputile su opet apel poslanicima da sjutra ne glasaju za Predlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Trudnice i porodilje u strahu od otkaza ukoliko prijave poslodavca >>>

DPS nije imao razumijevanja: Vlada kažnjava žene koje dobro zarađuju >>>

"Pozivamo vas ponovo da razmislite o tome da li ćete glasati za Predlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, za koji oko 7,7 hiljada građana i preko 50 nevladinih organizacija smatra da nije dobro rješenje i da ima pretjerane manjkavosti“, piše u pismu upućenom poslanicima.

Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje podržao je prošle sedmice amandmane SDP na taj akt, koji predviđaju da se naknada koju država refundira poslodavcima za porodiljska odsustva ograniči na dvije prosječne zarade, i oni su, uz saglasnost predlagača, uvršteni u Predlog zakona.

Predlog SDP-a spašava one koji zarađuju do dvije prosječne plate u Crnoj Gori, a kojih je najviše, on je besmislen u principijelnom smislu – državi neće donijeti značajnu uštedu, a izvjesno će ugroziti položaj najuspješnijih žena u našem društvu

"Predlog SDP-a spašava one koji zarađuju do dvije prosječne plate u Crnoj Gori, a kojih je najviše, on je besmislen u principijelnom smislu – državi neće donijeti značajnu uštedu, a izvjesno će ugroziti položaj najuspješnijih žena u našem društvu koje će posredno biti kažnjene zbog toga što su uspjele da zasluže toliku platu i odluče se na rađanje djece“, piše u dopisu.

Kako su naveli, ograničavanjem iznosa za refundaciju zarada roditeljima na porodiljskom odnosno roditeljskom odusustvu na jednu ili dvije zarade neće se eliminisati eventualne zloupotrebe i postupanja na štetu državnog budžeta,“ali će se izvjesno podstaći diskriminacija“.

Oni se protive i predlogu SDP-a da umjesto predloženog kažnjavanja poslodavca zbog odluke da zaposli trudnicu četiri mjeseca prije njenog porođaja tako što mu država uopšte neće refundirati naknadu zarade koju je dužan da isplaćuje trudnici prije, odnosno majci ili ocu poslije porođaja, da se poslodavcu nadoknadi 30 odsto zarade.

Time se, kako su obrazložili, suzbija zapošljavanje trudnih žena u svakom slučaju, što ne bi smio biti cilj zakona.

"Ovakav predlog u osnovi znači kršenje prava na rad i diskriminaciju žena. U praksi će se tako neopravdano obeshrabriti zapošljavanje onih mladih žena, koje su radile na određeno vrijeme“, piše u pismu poslanicima.

Oni pozitivnim ocjenjuju povećanje iznosa naknade za nezaposlene porodilje.

„Međutim, visinu socijalne pomoći je neophodno uskladiti sa troškovima života u Crnoj Gori, a ne po modelu koji kombinuje procente rasta odnosno pada tih troškova i zarada. Na primjer, zarade u Crnoj Gori bilježe pad, a i kada imaju pozitivan trend kretanja, on je mnogo manji od troškova života“, piše u dopisu.

Oni pozdravljaju amandman da se dječji dodatak ne ograničava samo na troje djece u porodici,već da ga dobijaju sva djeca.

Bonus video: