Predmeti Lakićević Đuranović dodijeljeni Ranku Mujoviću

Predmeti suspendovane profesorice ustpuljeni profesoru kojem je nekad bila asistent
10520 pregleda 23 komentar(a)
Lakićević Đuranović pred sudom tvrdila da zavjeru predvodi dekanica Spaić zbog toga što želi njene predmete, Foto: Savo Prelević
Lakićević Đuranović pred sudom tvrdila da zavjeru predvodi dekanica Spaić zbog toga što želi njene predmete, Foto: Savo Prelević

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić juče nije željela da komentariše tvrdnje da “ima osvetnički odnos” prema suspendovanoj vanrednoj profesorici te ustanove Bojani Lakićević Đuranović.

Vanredna profesorica je prije dva dana, tokom ročišta u podgoričkom Osnovnom sudu zbog optužbi za plagijat, saopštila da je “u pitanju zavjera protiv nje, na čelu sa dekanicom Anetom Spaić”.

“Ona ima osvetnički odnos prema meni otkako je izabrana za dekanicu, jer želi da predaje moje predmete koji su aktuelni”, tvrdila je Lakićević Đuranović prije dva dana pred sutkinjom Nadom Rabrenović.

Iz Stručne službe Pravnog fakulteta juče su saopštili da dekanica ne želi da odgovara ove optužbe.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” kome su, kad i na koliko dodijeljeni predmeti koje predaje Lakićević Đuranović, s obzirom na to da je suspendovana, sa Pravnog fakulteta su saopštili da su njeni časovi ustupljeni redovnom profesoru te ustanove Ranku Mujoviću. Radi se, kažu sa Pravnog fakulteta, samo o časovima u zimskom, odnosno tekućem semestru studijske godine.

“Radi potpunog i objektivnog informisanja javnosti, Stručna služba Pravnog fakulteta saopštava da je predmet, iz zimskog semestra studijske 2019/2020. godine, na kojem je izvodila nastavu suspendovana Lakićević Đuranović, odlukom Vijeća Pravnog fakulteta od 15. oktobra, ustupljen Ranku Mujoviću”, saopštili su sa Pravnog fakulteta.

Lakićević Đuranović nekada je bila Mujovićev asistent na predmetima u vezi sa međunarodnim pravom.

Da zavjera protiv Lakićević Đuranović ne postoji, na nedavnom ročištu saopštio je i pravnik Đorđije Drinčić, čiji je diplomski rad suspendovana profesorica predstavila kao svoj u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”.

Drinčić je tokom ročišta kazao i da bivšu mentorku nije ranije prijavio jer je “postojao strah, jer Pravni fakultet u tom trenutku ne bi stao u moju zaštitu”.

Kazao je i da se plašio odmazde, zbog čega se kasnije prebacio na katedru profesora Nebojše Vučinića.

Drinčić je još saopštio da nijesu tačni navodi profesorice da je postojala aktivna saradnja u odnosu student-mentor, već da mu je Lakićević Đuranović rekla da se snađe.

“...Pa sam se sam snalazio za literaturu, sudsku praksu...”, kazao je na sudu Drinčić. Na pitanje advokata Velimirovića kako je došlo do toga da Drinčić promijeni stav o koautorstvu, odnosno da od toga da je riječ o koautorstvu kasnije navede da nije, i da li je Komisija PF uticala na njega, on je kazao da je „9. jula dao izjavu za ‘Vijesti’, a dan kasnije se ponovo obratio redakciji.

“Tada sam naveo da ima elemenata koautorstva, ali ni tom izjavom nisam rekao da nije plagijat. Koautorstvo podrazumijeva aktivnu saradnju između mentora i studenta. Budući da saradnje između profesorice i mene nije bilo, zaključio sam da koautorstva nema“.

Novo ričište je zakazano za 4.decembar.

Bonus video: