Predrag Popović na čelu ŽPCG

Iz ŽPCG su saopštili da Popović ima dug staž u privredi, ali da do sada nije radio ni u jednom željezničkom preduzeću
326 pregleda 6 komentar(a)
voz, željeznica, Foto: Ivan Petrušić
voz, željeznica, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.04.2017. 08:11h

Odbor direktora Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), na čelu sa Eldinom Mucevićem, izabrali su ekonomistu Predraga Popovića za izvršnog direktora tog preduzeća.

On je juče stupio na dužnost direktora, a Odbor ga je izabrao dan ranije, po preporuci Ministarstva saobraćaja i pomorstva, koje vodi Osman Nurković.

Popović je bio direktor kompanije “Otrantkomerc”, a ranije je preko Moneta bio angažovan u ulcinjskoj solani “Bajo Sekulić”.

Iz ŽPCG su saopštili da Popović ima dugogodišnji staž u privredi, ali da do sada nije radio ni u jednom željezničkom preduzeću. To će možda biti otežavajuća okolnost jer ga čekaju brojni problemi u tom preduzeću.

ŽPCG duguje državi po osnovu poreza i doprinosa oko tri miliona eura. U strategiji razvoja Željeznice, koju je Vlada usvojila na jednoj od prethodnih sjednica, piše da je Državna revizorska institucija utvrdila kako je ta kompanija posljednji put uplatila plate sa porezima još 2013. godine.

Ta kompanija je u 2015. ostvarila gubitak od 1,6 miliona eura, što je za 58 odsto manje u odnosu na uporedni period 2014. kada je gubitak iznosio 3,9 miliona. Na kraju trećeg kvartala prošle godine ŽPCG je završio sa gubitkom od 60,6 hiljada eura.

Pored finansijskih poteškoća, ŽPCG ima problema sa neispravnim vozovima kojih je u prva tri mjeseca otkazano 228 vozova u lokalnom saobraćaju. Radnici tog preduzeća ranije su govorili da je riječ o nepropisnom održavanju voznih sredstava.

Dosadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Vojislav Andrijašević, vratiće se funkciji pomoćnika izvršnog direktora, koju je obavljao i prije imenovanja za to radno mjesto.

Prema koalicionom dogovoru Bošnjačke stranke (BS) i vladajuće partije, željeznička preduzeća su navodno pripala BS, među kojima i ŽPCG.

Na redovnoj Skupštini akcionara ŽPCG krajem martaza članove Odbora direktora, pored Mucevića, izabrani su i Nevenka Garović, Milan Popadić, Valjon Mehmedović i Draženka Simović.

Bonus video: