Predsjednik Bijelog Polja: Ostavite nam fakultet

Opština je 2005. godine kupila reprezentativni objekat, koji je potpuno adaptiran za potrebe odjeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta
67 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Žurić, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Žurić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2013. 18:01h

Studenti Pravnog fakulteta u Bijelom Polju juče su negativno reagovali na to što je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore podržao prijedlog Senata i Vladi predložio da u narednoj studijskoj godini ne upisuje brucoše na odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju.

Sa ovim prijedlogom nije saglasna ni lokalna samouprava u kojoj ističu, da su, kada je u pitanju odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju, participirali u svim troškovima, osim nastavnog osoblja. Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić kaže da će “radi opstanka ovog studijskog programa, Opština to i dalje činiti još i u većoj mjeri, ako će to pomoći da se odluka ipak preinači”.

“Nadamo se da ćemo prije nego što se Vlada izjasni o tom prijedlogu, postići drugačiji dogovor. U kontaktima sa resornim ministarstvima dobili smo uvjeravanja da, kada su u pitanju potrebe studenata sa sjevera, pogotovu onih lošijeg ekonomskog statusa, imaju razumijevanja. Zbog toga smo i ponudili još intenzivniju saradnju, da bi se i ove godine nastavilo sa upisom brucoša na odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju”, kazao je Žurić.

On ističe da kalkulator ne smije biti osnova svakog dogovora i da je samo jedan brucoš, koji želi da upiše studije a nema ekonomskih mogućnosti da ide van svog grada, dovoljna satisfakcija za sva ulaganja koja lokalna uprava godinama čini zajedno sa fakultetima.

“Opština je 2005. godine kupila reprezentativni objekat u strogom centru grada, koji je potpuno adaptiran za potrebe odjeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Bijelom Polju. Osim troškova nastavnog kadra, u svemu ostalom je i do sada Opština vrlo značajno participirala, a postoji potpuna spremnost da to učešće ubuduće bude još veće. Smatramo da promjena ove odluke neće značajno uticati na upisnu politiku, te da ćemo sa čelnicima Univerziteta ipak uspjeti da se dogovorimo”, rekao je Žurić.

Ogromna većina da Radonjić bude dekan

Vijeće Pravnog fakulteta predložiće profesora Dragana Radonjića za dekana te univerzitetske jedinice, a konačnu odluku donijeće Upravni odbor Univerziteta Crne Gore. Kako je saopšteno, Radonjić je predložen da bude izabran na period 2013-2016. godine.

„Od 28 članova Vijeća Pravnog fakulteta, glasala su 24. Za Radonjića je glasao 21 član Vijeća. Nevažećih glasačkih listića je bilo tri“, piše u saopštenju Pravnog fakulteta.

Bonus video: