Predsjedniku Višeg suda pokazali najluksuzniji dio ZIKS-a

Uprava ZIKS-a mu je, kaže Dujović, rekla da je termin Kambodža upotrebljivan prije 3-4 godine, za prostorije koje su sada adaptirane
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 09:33h

Uprava ZIKS-a na čelu sa direktorom Milanom Radovićem, namjerno ili nenamjerno, pokazala je prije dva dana adaptirani dio istražnog zatvora namijenjen ženama predsjedniku podgoričkog Višeg suda Mušiki Dujoviću kao Kambodžu, tvrdeći da ona više ne postoji.

Kambodža se, kako su “Vijesti” više puta do sada pisale oslanjajući se na više nezvaničnih izvora, nalazi na drugom spratu istražnog zatvora, strana L, za razliku od ženskog dijela, koji je u posebnoj zgradi.

Predsjednik Višeg suda potvrdio je za “Vijesti” da je, nakon medijskih napisa o posebno neuslovnom dijelu istražnog zatvora u kojem po dvojica pritvorenika spavaju u istom krevetu, otišao u obilazak dijela ZIKS-a, i da mu je tom prilikom službenik pokazao ženski dio adaptiran prije par mjeseci, koji inače slovi kao najluksuznije sređen dio.

“Uprava ZIKS-a me je upoznala sa terminom Kambodža, i rečeno mi je da je on upotrebljavan prije tri do četiri godine, i to za prostorije koje su sada adaptirane za boravak pritvorenih žena”, kazao je Dujović.

U sobama nema više od 13 ljudi

Kambodže, kako su mu saopštili u ZIKS-u, više nema, i to iz razloga što broj pritvorenih osoba nije tako veliki kao što je bilo nekada.

Sagovornici “Vijesti” rekli su da Kambodža i dalje postoji, da je riječ o četiri sobe, i da se tu smještaju oni koje nema ko da posjeti.

On je ustvrdio i da je na lični zahtjev dobio i spisak pritvorenika po sobama, kao i da je prema njemu prosudio da ni u jednoj sobi trenutno nema više od 13 ljudi.

“Najveći dio pritvorenika smješten je na drugom spratu od L1 do L6, u veći broj tih soba sam neposredno ušao i vidio da tamo boravi od 11 do 13 pritvorenika”, dodao je Dujović.

Sagovornici “Vijesti”, od kojih se neki trenutno nalaze na izdržavanju kazne, ustvrdili su da Kambodža i dalje postoji, da je riječ o četiri sobe, i da se tu smještaju oni koje nema ko da posjeti.

Mušika Dujović

Ljeti utrpaju od 15 do 27 ljudi

Isti sagovornici ispričali su da su kamere postavljene na hodnicima, a da ih u sobama nema, zbog čega mogu da prebijaju ljude bez dokaza. Prema istim tvrdnjama, pritvorenici u Kambodži spavaju po dvojica u krevetu, a ima i onih koji san traže na podu.

“Kambodža postoji uvijek, samo što u ovo doba godine nema ljudi u tim sobama koliko ima ljeti. Tada tamo utrpaju od 15 do 27 ljudi, iako ima samo 10-13 kreveta. Ali, kada strane delegacije dođu u posjetu, uprava tog dana pritvorenike rasporedi u druge sobe i na različite spratove”, ispričao je ranije jedan od sagovornika “Vijesti”.

Predsjednik Višeg suda, koji je po zakonu dužan da vrši nadzor i kontrolu prostorija istražnog zatvora, nije želio da odgovori na više puta ponovljeno pitanje “Vijesti” da li je ranijih godina to i radio, ili mu je izvor informisanja bio Radović, koji je svesrdno dao odgovor:

Direktor zatvora ponovio je da Kambodže u ZIKS-u nema, i pozvao se na izvještaj koji Dujović tek treba da napiše.

Upitan zašto je službenik ZIKS-a Dujoviću kazao da je Kambodža nekada bila smještena u današnjem ženskom dijelu, da li je riječ o grešci ili smišljenoj obmani, Radović je odgovorio: “Ne može on da obmane Dujovića. Riječ je o predsjedniku Višeg suda koji zna svoj posao, a i raspored prostorija... Blok koji mu je pokazan, nekada je bio neuslovan i takođe je nazivan Kambodžom”. Direktor zatvora ponovio je da Kambodže u ZIKS-u nema, i pozvao se na izvještaj koji Dujović tek treba da napiše.

“Mušika Dujović će izaći sa izvještajem da je stanje u zatvoru sasvim zadovoljavajuće”, kazao je Radović.

Za razliku od Dujovića, koji je isti dan kada je dobio pitanja “Vijesti” o stanju u ZIKS-u otišao u tu instituciju, ombudsman Šućko Baković to nije učinio i pored činjenice da je pokrenuo postupak po pritužbi bivšeg pritvorenika, i to upravo zbog Kambodže.

Osim Bakovića, koji ima zakonsko pravo da obiđe istražni zatvor, predstavnici NVO koji se bave ljudskim pravima više puta tražili su od Radovića da om omogući obilazak spornih prostorija. Niko od njih, i pored najava šefa zatvora da će se u perspektivi to desiti, još nije uspio da vidi kako izgleda famozna “istraga”.

Galerija

Bonus video: