Predstavnici Glavnog grada prećutali angažman na FDES-u

U imovinskim kartonima Mugoše, Stanišić i aktuelne poslanice DPS-a Filipović nema podataka o članstvu u UO FDES-a
124 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 19:50h

Uprava glavnog grada, na čelu sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom, nikada nije prijavila Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa da ima predstavnika u Upravnom odboru Fakulteta za državne i evropske studije (FDES).

Iako je, prema Centralnom registru privrednih subjekata, Miomir Mugoša član UO FDES, gradonačelnik nikada nije obavljao tu funkciju.

Sekretarka FDES-a Ljiljana Račić saopštila je da su umjesto Mugoše, kome je to mjesto pripadalo po osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i ugovoru o osnivanju FDES-a, u UO sjedjele Nada Stanišić i Žana Filipović.

“Ugovorom o osnivanju fakulteta omogućeno je da gradonačelnik ima svog predstavnika, a to je u periodu od 2006. do 2010. godine bila gospođa Nada Stanišić, a od tada to je bivša sekretarka Sekretarijata za kulturu gospođa Žana Filipović”, saopštila je “Vijestima” Račić.

Ona je pojasnila da članovi UO FDES-a nikada nijesu dobijali novac.

U imovinskim kartonima Mugoše, Stanišić i aktuelne poslanice DPS-a Filipović nema podataka o članstvu u UO FDES-a.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Filipović i Stanišić.

Sa FDES-a je saopšteno da je Ugovorom o osnivanju tog fakulteta od 29. marta 2005. godine propisano da sastav Upravnog odbora čine po jedan predstavnik osnivača fakulteta, zaposlenih i predstavnik Savjeta studenata.

Iz PG Biroa su odgovorili da Mugoša nikada nije bio član UO FDES-a.

Iz PG Biroa su odgovorili da Mugoša nikada nije bio član UO FDES-a

“Nikada nije prisustvovao sastancima tog tijela, niti je od tog fakulteta ikada primio nadoknadu po bilo kom osnovu. Samim tim, gradonačelnik u vezi sa Fakultetom za državne i evropske studije nije imao bilo šta da prijavi Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa. Kao što je sa fakulteta i saopšteno, gradonačelnik je shodno propisima mogao da bude član Upravnog odbora po funkciji koju obavlja, ali je smatrao da taj zadatak treba da bude povjeren drugima”, piše u odgovoru.

Iz PG Biroa, međutim, nije odgovoreno zašto niko od pomenutih nije prijavio Komisiji za sprečavanje konflikta interesa da je član UO FDES-a.

Pokušaće da saznaju otkud Mugoša u Registru

Iz PG Biroa su saopštili da im je drago što je novinar ukazao na to da u podacima Centralnog registra privrednih subjekata postoji podatak da je gradonačelnik član UO FDES-a.

“Pokušaćemo da saznamo kako je došlo do pogrešnog upisa u CRPS, odnosno, očiglednog previda činjeničnog stanja”, saopštili su iz Glavnog grada. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivači FDES-a su dr Đorđe Blažić, Agencija za lokalnu demokratiju i partnerstvo Crne Gore, Fakultet za postdiplomske i državne i evropske studije u Sloveniji i Skupština Podgorice.

Galerija

Bonus video: