Predstavnici OZON-a i Lake festa uredili prostor oko Krupca

Akciju organizovanu povodom Dana planete Zemlje podržali su i predstavnici lokalne uprave, Turističke organizacije, Elektroprivrede i Pivare
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2016. 13:31h

Kako je kazao Aleksandar Perović, direktor ekološkog pokreta „Ozon“, u cijeloj Crnoj Gori postoje samo dvije sadnice topola, koje su oni danas, u sklopu tradicionalne akcije uređenja nekada popularnog izletišta Nikšićana, čuvenih krupačkih topola, zajedno sa predstavnicima Lake festa, posadili.

„Zvali smo sve rasadnike u Crnoj Gori i našli samo dvije sadnice topola. Nekada su, kao rezervna varijanta ovih topola, rađeni zasadi na Studenačkim glavicama, koje je nažalost devastirano. Tamo više nema topola. Mi u gradu, koji je prepoznat po topolama i lipama, nemamo adekvatnu rezervu u slučaju elementarne nepogode, koja se desila prije dvije godine. To je neshvatljivo i to je jedan od pokazatelja nedostatka vizije razvoja grada koja treba da podrazumijeva i očuvanje prirodnih resursa koji su prepoznatljivi, poput ovih topola“, kazao je Perović.

Zbog toga namjeravaju da Ekonomskoj školi, čiji učenici su danas zajedno sa članovima “Ozona“ i Lake festa, čistili prostor oko topola, predlože da u dvorištu škole naprave rasadnik.

„Pošto su oni budući preduzetnici predložio sam učenicima da naprave mali rasadnik a mi ćemo se truditi da svake godine animiralo Elektrprivredu i lokalnu upravu da od Ekonomske škole kupe taj zasad“, kazao je Perović.

Tokom nevremena u junu 2014. godine topole, koje su zasađene prije pola vijeka kako bi spriječile eventualnu eroziju tla, desetkovane su. Njihovo obnavljanje ostalo je samo na obećanjima, kako lokalne uprave tako i Elektroprivrede, koja gazduje pomenutim terenom.

“Simboličnim sađenjem ove dvije topole željeli smo da podsjetimo lokalnu upravu i Elektroprivredu da su obećali da se ovaj prostor revitalizuje. Ova šuma ima zaštitni faktor i u slučaju pucanja brane ona je odbrambeni štit. Ovdje po nekim našim procjenama fali 400 sadnica”, kazao je Perović.

Obećao je da će “Ozon” i Lake fest svake godine zasaditi po dvije sadnice kako bi alarmirali lokalnu upravu i EPCG da prostor krupačkih topola vrate u prvobitno stanje.

Direktor Lake festa Peđa Zečević kazao je da sađenjem topola šalju signal Opštini i EPCG, koji retorički pokazuju dobre namjere, da se što hitnije krene u pošumljavanje pomenutog izletišta.

„Ovom prostoru je potrebna kompletna reorganizacija u smislu mobilijara, uređenja prostora, možda i nekog igrališta, kako bi služio ne samo tri dana kada se održava Lake fest, već da bi bio na raspolaganju građanima tokom gotovo čitave godine“, kazao je Zečević.

Akciju organizovanu povodom Dana planete Zemlje podržali su i predstavnici lokalne uprave, Turističke organizacije, Elektroprivrede i Pivare.

„Naša ideja je da pokušamo da revitalizujemo neka zaboravljena i zapuštena izletišta ovoga grada, kojih ima dosta, a jedno od njih je i ovaj prostor. Ne treba zaboraviti da Nikšić ima najbolje turističke resurse koje treba valorizovati“, kazao je Perović.

Galerija

Bonus video: