Predstavnik penzionera iz redova DF: Uzeli nam milione, a dijele lizalice

Vojo Vuletić o jednokratnoj pomoći najstarijoj populaciji iz državnog budžeta, kojom se hvale Fond PIO i Vlada
91 pregleda 5 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Savo Prelević
Vojo Vuletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2013. 19:00h

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i Vladin Savez udruženja penzionera prave sebi marketing zbog 300.000 eura koje dijele najugroženijim penzionerima, jer su penzionerima zamrzavanjem primanja uzeli značajno više nego što im sada daju.

To je ocijenio predstavnik penzionera iz Demokratskog fronta Vojo Vuletić.

On je naglasio da preko 60.000 penzionera prima penziju ispod linije siromaštva, a njih oko 30.000 ispod 180 eura.

Vuletić je predstavnike Saveza udruženja penzionera nazvao “grabeškom družinom” i “prevarantima”, a Vladinu pomoć “lizalicama kojima bi, po viđenju pojedinih iz tog Vladinog udruženja, trebali biti zadovoljni”

“Zar treba reći da se nešto čini, ako pet do 10.000 penzionera dobije po 30 eura jednokratne pomoći. Vlada je unaprijed uzela 3,3 odsto od penzionera preko Zakona o zamrzavanju za 2013. godinu, što znači da je penzioner koji prima 100 eura penzije zakinut za 40 eura na nivou godine. Za prosječnu penziju zakidanje iznosi 110 eura na nivou godine što nije mali iznos za tako siromašni džep penzionera. Narodski rečeno – “uzme ti ruku, a vrati ti nokat”, naveo je Vuletić.

Prosječna penzija iznosi oko 276 eura. Zamrzavanjem penzija Vlada je ukupno za cijelu ovu godinu uštedjela 12 miliona eura.

On najavu Vlade da će isti iznos pomoći obezbijediti još jednom do kraja godine uzima sa rezervom jer su iz izvršne vlasti obećali u maju da će nakon povećanja PDV-a, što je urađeno od 1. jula, pokrenuti diskusiju da se dio prihoda usmjeri na odmrzavanje penzija.

“Nego, nije stvar u tome kako ćemo mi penzioneri sa tako niskim penzijama da se snalazimo u bijedi i siromaštvu, stvar je u tome šta učiniti i kako se organizovati da se iz takve nepravde i poniženja penzioneri izvuku. Tako malim pomoćima od poreskih obveznika koje Vlada pripisuje sebi, jedan dio ide na administraciji udruženja i one koji te pomoći dijele. Kako Vladin Savez udruženja nije ništa drugo do servis Vlade koji obesmišljava organizovani pritisak penzionera na Vladu da se racionalnije i odgovornije odnosi prema obavezama u odnosu na prava penzionera”, ocijenio je Vuletić.

On je istakao da se ne bi moglo desiti, da imaju odgovoran odnos, da jedan američki lobista dobije koliko i 120.000 penzionera iz budžeta od poreskih obveznika kao jednokratnu pomoć.

Vuletić je predstavnike Saveza udruženja penzionera nazvao “grabeškom družinom” i “prevarantima”, a Vladinu pomoć “lizalicama kojima bi, po viđenju pojedinih iz tog Vladinog udruženja, trebali biti zadovoljni”.

“Zar ne možemo upitati tu Vladu javno i na organizovan način zašto je Fond PIO postao institucija za rješavanje tehnološkog viška koje ta Vlada svojom lošom ekonomskom politikom proizvodi i uvodi zamrzavanje penzija zato što se tajkunima dozvoljava da ne uplaćuju doprinose i što se na štetu budžeta tolerišu milionska finansijska sredstva po osnovu poreza i koncesija, pa ta ista Vlada posegne za pljačkom penzionera”, naveo je Vuletić.

Poslanici SNP-a su predložili izmjenu zakona kojom bi penzioneri od 1. avgusta dobili povišicu od 3,3 odsto, ali je poslanici vladajuće koalicije nijesu podržali. Iz ove partije su najavili da će na tome insistirati i na narednim zasjedanjima.

Pomoć već raspoređena

Predsjednik Udruženja penzionera Podgorica Savo Barović je kazao da su mjesna udruženja već raspodijelila pomoć koja, kao i proteklih godina, iznosi 30 eura, jer su komisije počele da rade čim je uplata novca najavljena.

Novac je Fond PIO uplatio prije tri dana. On je rekao da je ovih 300 hiljada dio redovne pomoći, a da će još toliko biti obezbjeđeno u novembru ili decembru jer penzije ove godine nijesu povećana za 3,3 odsto usklađivanjem sa rastom inflacije.

Barović je naveo da kriterijum za pomoć nije samo iznos penzije, već ukupan socijalni položaj, odnosno da se u obzir uzima i zdravstveno stanje, broj članova domaćinstva, prihodi ostalih članova, da li ima i koliko izdržavanih članova porodice i da li ima rješeno stambeno pitanje ili je podstanar. On je istakao da da za isplatu pomoći socijalno ugroženim penzionerima ne koriste samo novac koji su dobili od Fonda PIO već i 35 odsto novca kojeg dobijaju od članarine.

Bonus video: