"Preduzete sve mjere u cilju zabrane uvoza svinja iz Srbije"

"Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza"
919 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Uprava za bezjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštila je danas da je na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, u skladu sa Naredbom koja je na snazi još od oktobra 2018. godine.

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenose beogradski mediji pozivajući se na agenciju Tanjug.

"Zabranjen je uvoz i tranzit svinja iz svih zemalja odnosno područja u kojima postoje slučajevi bolesti afričke kuge svinja. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza. Već tokom današnjeg dana, sve navedene mjere su preduzete u cilju zabrane uvoza i iz Srbije", navodi se u saopštenju Uprave za bezjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave navode da su u prethodnom periodu preduzeli niz mjera i aktivnosti u cilju sprječavanja unošenja ove bolesti u Crnu Goru.

"Detaljnije saopšenje i sve informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu uprave u posebnom dijelu, na ovom linku. Pozivamo držaoce životinja, lovce, uvoznike i širu zainteresovanu javnost da prati informacije na sajtu Uprave za bezbjednost hrane i da postupa u skladu sa datim preporukama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: