"Preduzetništvo na vašem pragu" ima cilj da smanji nezaposlenost

Dragan Lajović kazao je da će taj fond i Evropska investiciona banka sljedeće nedjelje potpisati kreditni aranžman u iznosu od 50 miliona eura
97 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 15:49h

Cilj projekta “Preduzetništvo na vašem pragu” jeste da se, kroz pojedinačne projekte relevantnih institucija Crne Gore, utiče na smanjenje nezaposlenosti i razvoj preduzetništva, istakla je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Ljiljana Filipović.

Ona je naglasila da je istraživanje koje je Komora realizovala za potrebe Svjetske banke pokazalo da je jedna od najvažnijih prepreka za poslovanje privrednih društava pristup finansiranju.

“U toku je analiza dobijenih rezultata i do kraja godine se mogu očekivati preporuke u razvijanju novih politika i programa za unapređivanje zaposlenosti i ekonomskog rasta u zemlji”, kazala je Filipović.

Predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda, Dragan Lajović kazao je da će taj fond i Evropska investiciona banka sljedeće nedjelje potpisati kreditni aranžman u iznosu od 50 miliona eura, koji će se odvijati u dva dijela. On je objasnio da je kredit odobren na rok od osam godina, u koji su uključene i dvije godine grejs perioda.

Investiciono razvojni fond će, prema njegovim riječima, davati posebne stimulacije za direktne kredite u cilju smanjenja nezaposlenosti. Tako će, na primjer, preduzeća koja zaposle pet i više novih radnika imati kamatne stope smanjene za jedan odsto.

Iste povoljnosti će važiti i za one koji svoje poslove realizuju na sjeveru države ili u manje razvijenim opštinama. Iako je predviđeno više kriterijuma na osnovu kojih je moguće sniziti kamatnu stopu, Lajović je naglasio da samo jedan faktor može da utiče na nižu kamatnu stopu, a ne svi kumulativno.

On je najavio da će IRF napraviti crnu listu građana koji su nenamjenski koristili kredite u prethodnom periodu.

“Time pomažemo da se crnogorsko finansijsko tržište isčisti od onih koji su prouzrokovali trajnu nelikvidnost”, poručio je Lajović.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Branko Bulatović je istakao da je Ministarstvo nastavilo sa investicijama u poljoprivrednim gazdinstvima u proizvodnim i preređivačkim pogonima.

Direktor Biroa rada Podgorice, Dragan Marović, kazao je da Zavod za zapošljavanje i Biro rada pružaju podršku razvoju preduzetništva kroz kreditnu podršku, edukaciju i virtuelna preduzeća

"Ministarstvo nudi povoljne kredite u kojima ima podršku IRF-a i Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) sa kamatnom stopom od 5,5 odsto i subvencijama na kredite u manje razvijenim opštinama", rekao je Bulatović.

Direktor Biroa rada Podgorice, Dragan Marović, kazao je da Zavod za zapošljavanje i Biro rada pružaju podršku razvoju preduzetništva kroz kreditnu podršku, edukaciju i virtuelna preduzeća.

“Iznos kredita za svako novozaposleno lice je 5.000 eura, gdje se krediti mogu odobriti za najviše tri radna mjesta, u maksimalnom iznosu od 15.000 eura”, objasnio je Marović i dodao da je predviđen grejs period od pola godine, sa rokom otplate od tri godine za nezaposlena lica i dvije godine za mala preduzeća i preduzetnike.

Predstavnica Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ljiljana Belada, kazala je da ta institucija pruža nefinansijsku pomoć preduzećima, koja se ogleda u aktivnostima kao što su obuke, pružanje informacija i grantovi.

Direkcija, prema njenim riječima, pruža informacije o regionu, indikatorima, kamatnim stopama, carinama i trgovinskoj razmjeni, koje pomažu preduzetnicima da šire svoja preduzeća na internacionalnom nivou.

Galerija

Bonus video: