Preinačena presuda: Agencija neće "Hiltonu" vraćati 675.000 eura

Zbog neriješenog pitanja plaćanja komunalija, popularni hotel „ Hilton “ sa pet zvjezdica nije dobio upotrebnu dozvolu
148 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.07.2017. 18:42h

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice ne treba da vrati 675 hiljada eura „Hiltonu“, odlučeno je presudom Apelacionog suda, a o tome da li će Agenciji biti plaćeno više od 700.000 eura ponovo će odlučivati Privredni sud.

Apelacioni sud preinačao je presudu Privrednog suda kojom je bilo odlučeno da Agencija za izgradnju i razvoj treba da vrati uplaćeni novac za komunalije za rekonstrukciju tadašnjeg hotela „Crna Gora“.

Nakon žalbe Agencije na odluku Privrednog suda, protivtužbeni zahtjev odbijen je u cjelosti kao neosnovan, navedeno je u presudi.

„Preinačava se u stavu... kojim je utvrđeno da je Ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta... raskinut i obavezan tužilac-protivtuženi da vrati tuženom-protivtužiocu isplaćeni iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 674.987,36 eura, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 07.02.2012. godine, pa do konačne isplate“, precizirano je u presudi Apelacionog suda.

Presudom Privrednog suda, odbijen je zahtjev Agencije da hotel na ime duga nastalog ugovorom plati 727.500 eura sa kamatom, međutim, Apelacioni sud je odlučio da predmet u ovom dijelu vrati na ponovno suđenje.

Glavni grad tužio je Privrednom sudu nekadašnji hotel „Crna Gora“, u vlasništvu biznismena Žarka Burića, zbog neplaćenih komunalija.

Spor je nastao zbog neizgrađenih solarnih panela na hotelu, na osnovu kojih je, shodno tada važećim odlukama, investitoru umanjena naknada koju je trebao da plati gradu za komunalije. Međutim, nakon što je Glavni grad podnio tužbu, kojom od investitora traži da plati komunalije bez umanjenja, protivtužbu je podnio hotel „Crna Gora“.

Nadležni hotela su se pozivali na Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen 2013. godine, a prema kojem bi hoteli sa četiri ili pet zvjezdica trebalo da bude oslobođeni plaćanja komunalija.

Zbog neriješenog pitanja plaćanja komunalija, popularni hotel „ Hilton “ sa pet zvjezdica nije dobio upotrebnu dozvolu.

Bonus video: