Preispitajte gradnju drugog bloka Termoelektrane

“Najbitnije je birati prilike budućnosti, a ne trošiti novac na dinosauruse prošlosti”, poručio Daniel Kamen premijeru
14 komentar(a)
Daniel Kamen, Foto: Univerzitete Barkli
Daniel Kamen, Foto: Univerzitete Barkli
Ažurirano: 08.09.2016. 19:16h

Direktor Laboratorije za obnovljivu i posebne oblike energije (RAEL) pri Univerzitetu Berkli u Kaliforniji Daniel Kamen izrazio je zabrinutost zbog predviđene izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

U pismu upućenom premijeru Milu Đukanoviću, kako navode iz "Grin houma", naučni izaslanik državnog sekretara SAD Džona Kerija izrazio je nezadovoljstvo što Crna Gora, zemlja koja ima veliki potencijal za energiju iz sunca i za energetsku efikasnost, a koja se obavezala na borbu protiv klimatskih promjena podržavajući Pariski sporazum, sada razmatra izgradnju nove termoelektrane.

“Kroz naš rad u jugoistočnoj Evropi postalo nam je jasno da je, kada su u pitanju pametne investicije, najbitnije birati prilike budućnosti, a ne trošiti novac na dinosauruse prošlosti”, navodi Kamen.

On je kazao da podstiče Đukanovića da razmotri strateške opcije, koje bi bio spreman podržati, kako bi se vidjelo “da li je ova investicija vrijedna novca poreskih obveznika, da li je zaista kompatibilna sa EU ciljevima i obavezama vezanim za borbu protiv klimatskih promjena, i što je najvažnije, da li predstavlja mogućnost za investiranje u budućnost”.

Kamen je nedavno, u saradnji sa sarajevskim SEE Change Net, učestvovao u opsežnom radu na kreiranju niskokarbonskog puta koji bi zemlje jugoistočne Evrope (uključujući Crnu Goru) trebalo da prate na svom putu ka EU.

“Kamenovo pismo premijeru Crne Gore dolazi u vrijeme kada su najveći zagađivači na svijetu, SAD i Kina, ratifikovali Pariski sporazum. Broj preuranjenih smrti koje su rezultat zagađenja vazduha u Crnoj Gori iznosi 240 godišnje, dok ekonomski trošak ovih smrti iznosi 14,5 odsto BDP-a Crne Gore. Kao zemlja koja se Ustavom obavezala da bude ekološka, Crna Gora bi trebalo da nastavi svoj put ka EU tako što će investirati u obnovljive izvore energije i smanjiti upotrebu lignita”, saopšteno je iz “Grin houma”.

Bonus video: