Prekidi u napajanju strujom: Svakodnevni problemi mještana Bioča i Bratonožića

„Ovdje smo se doselili prije nekoliko godina i svakodnevno imamo povremene prekide u napajanju. Problem je naročito izražen u proteklih mjesec dana, kada struje nema po par sati, a kad nema struje, nemamo ni vode“, kazala je mještanka
172 pregleda 0 komentar(a)
Struja, Foto: Arhiva Vijesti
Struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.09.2018. 17:58h

Prekidi u napajanju strujom svakodnevica su za mještane Bioča i Bratonožića.

Stanovnicima Bioča je neshvatljivo da osnovnih uslova za život nemaju u naselju koje je od glavnog grada udaljeno svega 10 kilometara.

„Ovdje smo se doselili prije nekoliko godina i svakodnevno imamo povremene prekide u napajanju. Problem je naročito izražen u proteklih mjesec dana, kada struje nema po par sati, a kad nema struje, nemamo ni vode“, kazala je mještanka.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) tvrde da je netačno da problemi traju godinama, već da je „frekvencija prekida uvećana tokom prethodnih mjesec dana“.

„Tokom proteklog mjeseca, evidentirani su, naročito u noćnim satima, prekidi u napajanju električnom energijom na području Bioča i Bratonožića“, navode iz CEDIS-a.

Nadležni su tvrde, urgentno, nakon evidentiranja ispada u trafo-stanici obišli dalekovode.

„Ističemo i da je mreža sa koje se napaja ovo područje, naročito dalekovodi „Lutovo“ i „Rijeka Piperska“, specifična po dugim vodovima čiji se značajan dio prostire po nepristupačnom terenu, izuzetno zahtjevnom za intervenisanje ekipa“, pojašnjavaju iz CEDIS-a.

Dodaju da su, tokom prethodnih mjeseci, bila česta intenzivna atmosferska pražnjenja, zbog čega je dolazilo do ispada u trafo-stanicama, ali i do proboja izolatora, što, navode, spada u vrstu oštećenja koje je veoma teško otkriti. Dva kvara na dalekovodima su sanirali i zamijenili jedan stub, međutim, prekidi su ponovo evidentirani.

„Odgovorno tvrdimo da smo tokom prethodnih mjesec dana preduzeli sve neophodne mjere kako bi oštećenja bila sanirana, te da će aktivnosti biti nastavljene sve dok napajanje električnom energijom na području Bioča ne bude u potpunosti normalizovano“, ističu iz CEDIS-a, dodajući da je mreža na području Bioča u prethodnom periodu u značajnoj mjeri revitalizovana.

Remont dalekovoda “Lutovo” i rekonstrukciju niskonaponskih mreža u selima Pelev Brijeg, Potkrš i Boljesestra najavljuju do kraja godine

Bonus video: