Preko 1.500 pravnika i ekonomista na birou

Dvadesetšestogodišnja Podgoričanka sa diplomom za ekonomiju, bankarstvo i finansije tri godine bezuspješno traži posao
129 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.06.2012. 20:28h

Na evidencijama Biroa rada u Crnoj Gori najviše je nezaposlenih sa diplomama Ekonomskog i Pravnog fakulteta, ali i visokoškolaca koji su završili neke od studija iz oblasti menadžmenta. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji je 558 pravnika, a preko 1.100 nezaposlenih na birou završilo je neke od studija iz oblasti menadžmenta i ekonomije.

Dvadesetšestogodišnja Podgoričanka sa diplomom za ekonomiju, bankarstvo i finansije tri godine bezuspješno traži posao u struci i priča da nije jedina.

“U početku šaljete biografije i dokumenta na različite adrese - neko odgovori, neko ne, neki od poslodavaca vrate nazad dokumenta. Kasnije sam probala da kontaktiram direktno preduzeća koja se bave računovodstvenim poslovima, ali bezuspješno. Na kraju sam bila prinuđena da se javljam na oglase za rad u buticima i prodavnicama, jer posla nigdje nije bilo. Iz mog iskustva i vlasnici butika ne žele da rizikuju i zaposle fakultetski obrazovanu osobu jer misle da će ubrzo naći bolji posao i napustiti ih”, ispričala je ona.

Koga briga za tržište rada

Ipak, statistika Zavoda za zapošljavanje ni ove godine nije omela Univerzitet Crne Gore da predloži da na Pravni i Ekonomski fakultet bude primljen isti broj studenata kao i prošle - više od 1.400.

Ukoliko budu imali sreće, budući studenti Pravnog fakulteta neće se naći na birou rada među 390 diplomiranih pravnika, 151 specijalistom pravnih nauka, kao i 47 bečelora sa tog fakulteta.

Skoro 70 profesora sociologije čeka da prenese svoje znanje, kao i 64 profesora razredne nastave i 63 specijalista i 47 bečelora za predškolsko vaspitanje

Više sreće biće potrebno i budućim ekonomistima i menadžerima jer na zaposlenje već čeka 311 bečelora ekonomije, 218 diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, 182 diplomirana ekonomista, 144 bečelora primjenjenog menadžmenta, 82 bečelora menadžmenta u carini, špediciji i osiguranju, 60 bečelora finansijskog menadžmenta, 58 diplomiranih menadžera i 51 bečelor primijenjenog menadžmenta za finansije i računovodstvo.

Zaposlenje čeka i 140 profesora srpsko-hrvatskog jezika, 133 profesora engleskog i 100 fizičke kulture. Sa diplomom bečelora primijenjenog računarstva na birou je 87 visokoškolaca, bečelora menadžmenta u turizmu 78, menadžmenta u hotelijerstvu 40, a specijalista turizma 79.

Vlada je donijela odluku da finansira iz budžeta 1870 studenata

Skoro 70 profesora sociologije čeka da prenese svoje znanje, kao i 64 profesora razredne nastave i 63 specijalista i 47 bečelora za predškolsko vaspitanje. Da ni za ljekare nema dovoljno mjesta govori podatak da je 69 doktora medicine na birou rada, dok je 57 nezaposlenih bečelora primjenjene fizioterapije i 54 bečelora primijenjenih studija visoke medicinske škole.

Najviše mjesta na Filozofskom

Univerzitet Crne Gore objaviće danas na sajtu konkurs za upis na prvu godinu osnovnih studija za 2012/2013. godinu, a budući brucoši više informacija mogu naći i na adresi www.upisi.me.

Vlada je donijela odluku da finansira iz budžeta 1870 studenata. Odlučeno je da država finansira studije ekonomije za 120, prava za 150 studenata, dok će na Fakultet političkih nauka sljedeće studijske godine besplatno studirati 80 brucoša. Na Elektrotehničkom fakultetu biće mjesta za 110 budžetskih studenata, Mašinskom 90, Metalurško-tehnološkom 60, Građevinskom 90 i Arhitektonskom 30.

Broj samofinansirajućih studenata određuje Univerzitet

Država će finansirati studije i za 165 svršenih maturanata koji se odluče za Prirodno–matematički fakultet, dok je za programe koje nudi Filozofski fakultet planirano finansiranje 410 studenata. Na Medicinskom fakultetu na budžet će upasti 52 svršena maturanta, na Farmaceutskom 18, a Fakultetu primijenjene fizioterapije 20. Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na budžet će primiti 40, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 120, a Fakultet za pomorstvo 145 studenata. Vlada je odlučila da finansira 22 studenta Fakulteta likovnih umjetnosti, 19 Fakuleta dramskih umjetnosti i isto toliko Muzičke akademije. Biotehnički fakultet upisaće 70, a Institut za strane jezike 20 budžetskih studenata.

Broj samofinansirajućih studenata određuje Univerzitet, a novca iz budžeta biće još za 1263 studenta koji se odluče za specijalističke studije.

Akademci čame, stranci u hotelima i na građevinama

Petinu nezaposlenih u 2011. godini činili su građani sa višom i visokom školskom spremom 2011. godine, što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

U Vladinom dokumentu o održivom razvoju piše i da je, pored povećanja trenda nezaposlenosti, evidentno slabo interesovanje kvalifikovane domaće radne snage za određena zanimanja koja nijesu visoko plaćena, ali za koja postoji potreba na tržištu.

Riječ je o turizmu i građevinarstvu, što dovodi do potrebe zapošljavanja stranaca, naročito tokom sezone. Država je prepoznala kao problem u građenju inkluzivnog društva mali broj zaposlenih lica sa invaliditetom, jer privredna društva ne pokazuju dovoljno interesovanja da ih zaposle.

Bonus video: