Preko 22 stepena čak 16 dana u novembru

Pavićević je kazao da će danas padati kiša i biti mnogo hladnije, dok će narednih dana biti hladno ali bez velikih padavina
0 komentar(a)
milenijum, Foto: Vesko Belojević
milenijum, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.11.2015. 07:54h

Neuobičajeno toplo vrijeme obilježilo je dosadašnje novembarske dane u Podgorici, u toku kojeg su oboreni brojni temperaturni rekordi.

Meteorolog Dušan Pavićević kazao je da je do sada u toku novembra bilo 16 dana toplijih od 22 stepena, dok je raniji rekord bio 13 dana.

Istakao je da se još uvijek ne mogu precizno uporediti podaci sa prošlim godinama jer mjesec još uvijek nije završen, ali da je oboreno mnogo dnevnih rekorda.

“Bilo je neobično toplo, što nije slučaj za novembar, koji je često hladan i kišovit. Oboreni su brojni rekordi, pogotovo dnevni, ali tek će se na kraju mjeseca podaci sumirati i moći ćemo da uporedimo koliko su meteorološki uslovi odstupali u odnosu na prošle godine”, kazao je Pavićević.

On je kazao da će danas padati kiša i biti mnogo hladnije, dok će narednih dana biti hladno ali bez velikih padavina.

Tokom novembra su i vodostaji rijeka bili mnogo niži, nego što je to uobičajeno, a stiče se utisak da je vodostaj nekih i niži nego ljetos.

Na mjernim mjestima u Podgorici, u gradu, Morača je bila duboka 66 centimetara, dok je na Zlatici presušila. Korita rijeka Ribnice i Sitnice su već drugi put u godini presušile.

Hidrolog Darko Novaković tvrdi da je neobično za novembar da vodostaji rijeka budu tako niski, ali da se to dešavalo i ranije.

“Imali smo prije nekoliko godina da i nakon oktobra vodostaji rijeka ostanu niski, a da korita pojedinih rijeka ostanu suva”, kazao je Novaković.

Neuobičajene vremenske prilike iznenadile su građane, kao i vlasnike kafića, čije su bašte i juče bile dupke pune.

Bonus video: