Preko 900 požara u julu

"Najčešće je gorjela trava i sitno rastinje, i to na nepristupačnim terenima, što nam je znatno otežavalo posao kada su bile ugrožene kuće”
1 komentar(a)
Komani požar, Foto: Filip Roganović
Komani požar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.08.2015. 05:59h

Komandir podgoričke Službe zaštite i spašavanja Andrija Čađenović kazao je juče da je mjesec jul bio izuzetno težak za vatrogasce.

Zabilježeno je preko 900 požara u tom periodu, a vatrogasci su danonoćno bili na terenu.

"Najčešće je gorjela trava i sitno rastinje, i to na nepristupačnim terenima, što nam je znatno otežavalo posao kada su bile ugrožene kuće”, kazao je Čađenović.

Vatrogasci su i juče imali težak dan, lokalizujući dva velika požara na Fundini i u Dinoši.

Tamo su tokom cijelog dana pokušavali da vatru drže što dalje od kuća.

U gašenju požara na Fundini učestvovala su tri vatrogasca sa jednom cisternom, dok je vatrenu stihiju u Dinoši gasilo šest vatrogasaca sa dva vozila.

U subotu je vatra zahvatila veliku površinu u Rogamima, a vatrogasci su bili raspoređeni na najkritičnijim lokacijama, da brane kuće.

U gašenju požara u Rogamima pomagali su i avioni.

Čađenović je kazao da je u petak bilo više od 30 požara, na raznim lokacijama, u Piperima, Rogamima, na Bioču, u Berima, Štekama, Kokotima, kao i na više lokacija u gradskoj opštini Tuzi.

Kazao je da ne može da tvrdi stopostotno, ali smatra da je najveći uzrok svih požara ljudski faktor.

Iako je ovo bio naporan mjesec za vatrogasce, ipak nije oboren rekordan broj od 1.000 požara, koliko ih je bilo u julu 2007. godine.

Bonus video: