Preko vode kreću u milionski posao

“Montenegro rizort” potpisala je ugovor sa građevinskom firmom “Grin rum”, koja će graditi “Porto Skadar Lejk”
71 pregleda 21 komentar(a)
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Ažurirano: 21.11.2016. 14:50h

Kompanija “Montenegro rizort” potpisala je ugovor sa građevinskom firmom “Grin rum” i svaki dan se očekuje početak radova na eko odmaralištu “Porto Skadar Lejk”.

To je “Vijestima” saopštio generalni menadžer “Montenegro rizorta” Ivan Zindović, koji u Nacionalnom parku (NP) “Skadarsko jezero” - na poluostrvu Biški rep, izgraditi kompleks vila i hotela vrijedan 75 miliona eura.

On je kazao da će mašine prebaciti preko vode, baržom koja može prevesti 40 tona tereta, ali da zbog niskog vodostaja to nijesu mogli učiniti ranije.

“Prve mašine će na Biškom repu graditi pristupne puteve do budućeg hotelskog kompleksa, kako bi zemaljskim putem mogle doći veće građevinske mašine”, kazao je Zindović juče “Vijestima”.

U kupovinu zemlje, projekat i studije uložili više od 5 miliona eura: Izgled “Porto Skadar Lejka” po projektu

On je ranije kazao da će graditi u dvije faze. U prvoj će biti izgrađeni hotelski kompleksi, a u drugoj ekskluzivne vile.

Pojasnio je da su na Biškom repu planirali da izgrade 51 hotelsku jedinicu, 32 vile, marinu u podnožju poluostrva i restoran na vrhu, odakle će se vidjeti cijelo jezero.

Kupovina zemlje na tom dijelu počela je prije sedam godina, kada je francuski investitor i vlasnik budućeg elco-rizorta Lajonel Sonigo kupio 120.000 kvadratnih metara.

Trinaest nevladinih organizacija ranije su u mišljenju na izradu Prostornog plana posebne namjene za NP “Skadarsko jezero” posebno ukazali na problematičnost gradnje turističkog naselja od skoro 35.000 kvadrata. Oni su ocijenili da Vlada mora hitno izbaciti taj projekat iz Prostornog plana, jer služi samo za sticanje lične dobiti stranih investitora, dok će taj zaštićeni prostor biti trajno devastiran.

Zindović je pozvao svakog ko smatra da ugrožavaju životnu sredinu da dođe i vidi šta planiraju da rade.

“Imamo studiju o uticaju na životnu sredinu koja je odrađena po svim propisima i standardima, radićemo u skladu sa svim ekološkim standardima i sve možemo da damo na uvid. Koristimo najsavremeniju tehnologiju kako ne bismo ugrozili životnu sredinu, a sve će biti građeno od prirodnih materijala stakla, drveta i kamena.”

Dozvolu Ministarstva održivog razvoja i turizma Sonigo je dobio nakon što je Vlada 2014. godine usvojila Državnu studiju lokacije (DSL) Mihailovići.

Država bi od Porto Skadar Lejka prihodovala 20,9 miliona eura

Zindović je ranije rekao da su samo u kupovinu zemlje, projektne dokumentacije i studije uložili nešto više od pet miliona eura.

U detaljnoj studiji lokacije (DSL) “Mihailovići” navodi se da bi se taj projekat veoma isplatio i državi. Ukupni prihodi države od projekta planirani su na 20,9 miliona eura, a bilo bi zaposleno 180 stalnih i još toliko sezonskih radnika. Projektovano je da bi se vile prodavale od 3.000 do 6.000 eura po kvadratu, pa bi se, kako piše u DSL-u, moglo očekivati da samo od toga PDV bude 7,8 miliona eura.

Bonus video: