Preminula "prva drugarica" Lidija Jovanović

620 pregleda 42 komentar(a)
Filip Vujanović, Lidija Jovanović, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Lidija Jovanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 18.07.2015. 21:47h

Nekadašnja “prva drugarica” Crne Gore, supruga istaknutog crnogorskog partizanskog borca i komunističkog funkcionera Blaža Jovanovića, Lidija Jovanović, preminula je u Tivtu, u 101. godini života.

Lidija Klementi-Jovanović bila je nosilac “Partizanske spomenice 1941”, jedan je od utemeljivača Antifašističkog fronta žena Crne Gore, vijećnik Zemaljskog antifašističkog vijeća Crne Gore i crnogorske antifašističke skupštine i narodni poslanik Skupštine Republike Crne Gore.

Prije četiri dana, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović lično je Lidiji Jovanović uručio Orden crnogorske zastave prvog stepena, kojim ju je odlikovao na predlog SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, povodom 13. jula - Dana državnosti i antifašističkog ustanka Crne Gore.

Vujanović je tom prilikom rekao da mu pričinjava posebno zadovoljstvo i veliku čast što je u prilici da odlikuje Jovanovićevu, kao znak velikog uvažavanje za sve što je uradila.

Saučešće Krivokapića

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je porodici Jovanović telegram saučešća.

"Odlazak Lidije Jovanović, prve drugarice Crne Gore, je veliki gubitak za cijelo društvo, posebno za antifašističku dušu Crne Gore. Drugarica Lidija nije bila samo nosilac Partizanske spomenice, utemeljiteljka Antifašističkog fronta žena Crne Gore, poslanica crnogorske Skupštine već prije svega veliki humanista, koja je svoj život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, djeci sa smetanjama u razvoju i prosvjećivanju omladine. Lidijin životni put će ostati neizbrisiv u antifašističkoj vertikali naše domovine, služiće generacijama za primjer humanosti, borbe za slobodu i biće vječno pamćena kao pregaoc za bolje i solidarnije društvo.

Sa posebnim pijetetom i ośećajem dubokog poštovanja će biti izgovarano ime Lidije Jovanović. U ovom teškom trenutku za vašu porodicu, za njene saborce i drugove, pronadjite utjehu i olakšanje za dušu u śećanju na njen životni lik i djelo. Za vazda joj hvala.", navodi se u telegramu.

Bonus video: