Preminule od vaški nisu dužni da broje

Domovi zdravlja nijesu u zakonskoj obavezi da prijave Institutu za javno zdravlje liječenje vaški bilo kojim sredstvom...
70 pregleda 0 komentar(a)
vaške, Foto: Shutterstock.com
vaške, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.12.2016. 06:49h

Smrt dvanaestogodišnje E.D. iz Korita kod Bijelog Polja nadležni su prećutali, jer Institutu za javno zdravlje (IJZ) niko nije bio dužan da prijavi da je dijete preminulo nakon tretiranja vaški insekticidom.

Iz IJZ na čijem je i danas čelu Boban Mugoša, kao i 2012. godine kada je djevojčica preminula, "Vijestima" je indirektno odgovoreno da ne znaju da li je to jedini fatalni slučaj liječenja vaški, jer za to nemaju bazu podataka.

Na pitanje zašto je prije četiri godine izostala reakcija, javna kampanja informisanja i edukacije stanovništva, kakva je uslijedila nakon što je petogodišnja Rožajka u ponedjeljak preminula od trovanja insekticidom, odgovorili su da "zdravstvene ustanove, pa ni Dom zdravlja Bijelo Polje, nijesu u zakonskoj obavezi da ovakve i druge incidentne slučajeve tretiranja ili liječenja bilo kojim sredstvom (insekticidom ili nekim drugim), prijavljuju IJZ".

"Kako u većini evropskih zemalja, zemljama u regionu, tako i u Crnoj Gori pediculosis (vašljivost), shodno zakonskoj regulativi, ne pripada grupi oboljenja koja se obavezno prijavljuju. I s obzirom na zakonsku regulativu, u Institutu za javno zdravlje ne postoji baza podataka za ovo obolijevanje", piše u odgovoru IJZ.

"Vijesti" su juče objavile da je dvanaestogodišnja E.D. preminula od trovanja dijanozinom (aktivni sastojak etiola), nakon tretmana vaški u selu Korita.

Više izvora potvrdilo je "Vijestima" da je sprovedena istraga i formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT).

Tužilaštvo je 26. avgusta 2012. podnijelo krivičnu prijavu protiv J.D. - majke djevojčice, zbog sumnje da je izvršila krivično djelo nehatno lišenje života, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nakon sprovedene istrage, prikupljanja dokaza, obdukcije i toksikoloških ispitivanja, utvrđeno je da je djevojčica preminula od trovanja diazinonom - aktivnim sastojkom etiola.

"Vijestima" je više izvora potvrdilo da je krivična prijava protiv majke odbačena.

Iz podgoričkog Doma zdravlja juče su "Vijestima" odgovorili da posljednjih desetak godina nije zabilježeno da se neko obratio zbog primjene hemijskih sredstava, čija je jačina mogla da ugrozi život.

Iz te ustanove su pojasnili da svjedočanstva starije generacije ljekara govore o češćoj primjeni nadriljekarstva kod pacijenata, koje su narodski označene kao "podizanje vratića", "savijanje pupka", "namještanje zglobova"...

Naveli su da je, od primjene hemijskih sredstava za liječenje, mnogo učestalije to što roditelji u određenim okolnostima neadekvatno upotrebljavaju ljekove.

"Tome značajno doprinosi kontaminirani prostor društvenih mreža, sa kojih se upućuju poruke i 'dokazi o uspješnosti liječenja' najtežih oboljenja bizarnim sredstvima kao što su soda bikarbona, kuvani luk".

Petogodišnja djevojčica E.M. sahranjena je prije tri dana u rodnom Biševu, nakon što je preminula u KCCG od posljedica tretiranja vaški insekticidom.

ODT u Rožajama pokrenulo je izviđaj povodom trovanja djevojčice hemijskim sredstvom, a istražuje se i praktično istovjetni slučaj kada je opasnim sredstvima na bazi etiola tretirano čak osmoro djece zbog pojave vaški, koja su prošla bez težih posljedica nakon liječenja u KCCG.

Obdukcija tijela djevojčice iz Rožaja završena je prije dva dana, a rade se i dodatne toksikološke analize.

Nijedan smrtni slučaj trovanja u podgoričkom Domu zdravlja

Iz podgoričkog Doma zdravlja su precizirali da nije zabilježen nijedan smrtni slučaj trovanja pesticidima u toj ustanovi.

Međutim, kazali su da se sporadično, u vrijeme intenzivnih poljoprivrednih radova, jave pacijenti sa više ili manje izraženim simptomima trovanja.

Na pitanje koje mjere preduzimaju na edukaciji stanovništva i sprečavanju neadekvatnih metoda liječenja, odgovorili su da su u posljednjih pet godina organizovali više desetina tribina i predavanja u gradskim i ruralnim područjima.

Istakli su da imaju intenzivnu saradnju sa nevladinim sektorom, udruženjima građana i posebno udruženjem penzionera u organizovanju tribina, “koje su jako posjećene i praćene akcijama mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi”, saopšteno je iz DZ.

Bonus video: