Preminuo slikar i akademik Petar Omčikus

Petar Omčikus je i jedan od utemeljivaca brojne jugoslovenske liikovne kolonije u Parizu, u kojem je od 1953. proveo najveci dio zivota. sa suprugom Kosom Bokšan, takođe članom Zadarske grupe
978 pregleda 0 komentar(a)
Petar Omčikus, Foto: YouTube
Petar Omčikus, Foto: YouTube

Čuveni srpski slikar akademik SANU Petar Omčikus, inostrani član odjeljenja umjetniosti CANU, preminuo je sinoć u Beogradu u 93. godini života.

Akademik Omčikus ostaće upamćen kao jedan od osnivača čuvene Zadarske grupe, prve jugoslovenske umjetničke komune 1947. u kojoj su bili i Mića Popović, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović Vera Božičković, Mileta Andrejević, Bora Grujić i Borislav Mihajlović Mihiz

Petar Omčikus je i jedan od utemeljivaca brojne jugoslovenske liikovne kolonije u Parizu, u kojem je od 1953. proveo najveci dio zivota. sa suprugom Kosom Bokšan, takođe članom Zadarske grupe.

Akademik Omčikus rođen je 1926. u Sušaku kod Rijeke, a od 1937. je živio u Beogradu gdje je odmah nakon II Svjetskog rata počeo studije sllikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Ivana Tabakovića.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1951. a izlagao je samostalno više puta u Beogradu, Parizu, Rimu, Ženevi, Zagrebu, Nansiju... a učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: