Prepolovljen upis na Mediteranu: Uslova ima za 670, ne za preko 1.000 studenata

Umjesto dosadašnjih preko 1.000 studenata, ova ustanova će na šest fakulteta moći da upiše 670 visokoškolaca
0 komentar(a)
Univerzitet Mediteran, Foto: Savo Prelević
Univerzitet Mediteran, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2017. 14:38h

Univerzitet “Mediteran” upisaće ove godine gotovo pola studenata manje u odnosu na nekoliko prethodnih studijskih godina, jer je Ministarstvo prosvjete procijenilo da ustanova nema prostora za više od 670 studenata.

To je objašnjeno u novom rješenju o izdavanju licence od 22. februara, koje je potpisao ministar prosvjete Damir Šehović.

Prema rješenju, koje je dostupno na sajtu Univerziteta, umjesto dosadašnjih preko 1.000 studenata, ova ustanova će na šest fakulteta, na svim nivoima studija (osnovne, specijalističke i magistarske) moći da upiše tek njih 670 visokoškolaca.

Ovo je prvi put da Ministarstvo prosvjete licencom značajno ograniči broj studenata ovom Univerzitetu, iako je poznato da je ustanova i ranije radila u pojedinim skučenim prostorijama, poput Narodnog Univerziteta "Milun Božović" u Podgorici, gdje je bio smješten Fakultet za biznis.

Ovo je prvi put da Ministarstvo prosvjete licencom značajno ograniči broj studenata ovom Univerzitetu

Iz tog Vladinog resora “Vijestima” su odgovorili da je “Mediteran” tražio dopunu licence, zbog preseljenja u nove prostorije:

“Zahtjev za dopunu licence, usljed promjene sjedišta odnosio se na pet organizacaonih jedinica Univerziteta i to: Pravni, te fakulteti informacionih tehnologija, stranih jezika, Montenegro Tourism School i Montenegro Business School, dok je Fakultet vizuelnih umjetnosti ostao na istoj adresi”.

Zbog toga je, navode iz Ministarstva, formirana Komisija koja je utvrđivala da li su ispunjeni svi uslovi za relicenciranje ustanove.

“Komisija je izvršila neposredan uvid u nove prostorije ustanove i ostalu relevantnu dokumentaciju i shodno činjeničnom stanju dala preporuku za izdavanje licence. Ministarstvo je, u skladu sa nalazom Komisije, 22. februara donijelo rješenje o izdavanju licence za rad, prema kojem je ukupan broj studenata koji se može upisati u prvu godinu osnovnih studija, specijalističke i magistarske studije, na svim organizacionim jedinicama, odnosno svim studijskim programima je 670. Smanjen broj studenata koji se mogu upisati na Univerzitet, u odnosu na broj koji se mogao upisati shodno ranije izdatoj licenci, je posljedica smanjenog prostornog kapaciteta Univerziteta na novoj adresi”, poručuju iz Ministarstva.

Napominju da je ovakvo rješenje posljedica dosljednog poštovanja odredbi Pravilnika kojim su jasno precizirani uslovi koje ustanova mora da ispunjava u pogledu namjenskog prostora za izvođenje teorijske i praktične nastave, prostora za biblioteku i čitaonicu, računarsku salu i nastavno, administrativno i tehničko osoblje.

Iz Ministarstva su ranije najavljene ozbiljne reforme visokog obrazovanja, koje uključuju izmjene zakona u ovoj oblasti, ali i ispravljanje mnogih drugih anomalija. Šehović je sredinom januara zatražio od Prosvjetne inspekcije da prekontroliše sve privatne fakultete.

“Kako bi nosioci diploma zaista i posjedovali znanja i vještine pomoću kojih bi bili konkurentni na tržištu rada, uputio sam zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da izvrši sveobuhvatnu kontrolu privatnih ustanova visokog obrazovanja. Insistiranjem na periodičnim kontrolama ustanova visokog obrazovanja, posebno privatnih, želimo da smanjimo mogućnost za sticanje diploma lošijeg kvaliteta, kojih u Crnoj Gori nažalost ima”, kazao je tada Šehović za “Vijesti”.

Bonus video: