Prepreke za izlov ribe na Bojani prijete istrebljenju pojedinih vrsta u Ulcinju

“Veoma male količine 'jesenke' stignu do naših obala zbog tih prepreka. Zato ona kod nas košta od četiri do pet eura po kilogramu dok je u Skadru četiri kilograma za deset eura”, kazalo je “Vijestima” nekoliko ribara sa Bojane
422 pregleda 1 komentar(a)
Prepreke, Foto: Samir Adrović
Prepreke, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 31.10.2016. 20:27h

Metalne mreže, koševi i konstrukcije, isprepletani sa običnim ribarskim mrežama, a postavljeni širinom cijelog korita rijeke Bojane u mjestu Dajljan u neposrednoj blizini Skadra, dramatično sprečavaju migraciju riba u oba smjera. To u krajnjem može dovesti do ekološke katastrofe i nestanka pojedinih vrsta, prije svih skakavice, popularne „jesenke“, kojoj je vrijeme mrijesta - upozoravaju ulcinjski ribari i ekolozi. Mreže su postavljene u obliku latiničnog slova „V“, što jatima riba limitira pravac kretanja tjerajući ih pravo u zamku, odakle ih ribari izlovljavaju improvizovanim kalimerama.

“Veoma male količine 'jesenke' stignu do naših obala zbog tih prepreka. Zato ona kod nas košta od četiri do pet eura po kilogramu dok je u Skadru četiri kilograma za deset eura”, kazalo je “Vijestima” nekoliko ribara sa Bojane.

Jesenka se mrijesti u moru i na stotine tona te ribe krenulo je iz pravca Skadarskog jezera, a dubina Bojane na teritoriji Albanije na kojoj su postavljene mreže i koševi, iznosi svega nekoliko metara.

“Gorovo je nemoguća misija proći tuda. Ako se nešto hitno ne uradi, velike količine jesenke neće stići do mora da polože jaja“, kažu oni.

I vodeći ulcinjski ekolog Dželal Hodžić smatra da su mreže i koševi u Dajljanu u suprotnosti sa svim evropskim poveljama. On kaže da su koncesije za izlov ribe u Dajljanu date jednom lokalnom biznismenu koji u blizini ima restoran.

“Znam da koncesija ističe tokom naredne godine kada će upravljanje Bojanom preuzeti tamošnja Agencija za menadžment ribarstva. Najkasnije tada prepreke na rijeci za izlov ribe moraju biti uklonjene jer svaka evropska povelja o ribarstvu govori o nesmetanoj migraciji riba”, kazao je Hodžić “Vijestima”.

On se složio sa ocjenom ulcinjskih ribara da je opstanak „jesenke“ doveden u pitanje.

“Prije nego što su podignute četiri brane na Drimu, imali smo i kečiga i hama a sada ih više nema. Na putu da nestane zbog brana je i jedinstvena šojza a evo i sada 'jesenka'”, kazao je Hodžić, podsjećajući da se prije podizanja brana, skakavica lovila i u blizini Prizrena, u Drimu.

“Samo je novom branom, u blizini Skadra, koju su gradili Austrijanci, ostavljen prostor za migraciju riba. Zato je skakavica u Prizrenu danas rijetkost”, kaže Hodžić.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, nadležnog za ovu problematiku, kazali su da nemaju informaciju o slučaju u mjestu Dajljan i da problem mogu procesuirati tek kada dobiju zvaničan zahtjev.

Bonus video: