Prerađivačima drveta prijeti stečaj, traže pomoć od države

Odbor je ocijenio i da je u cilju obezbjeđenja održivog i trajnog gazdovanja šumama neophodno pojačati kontrolu njihove zaštite
152 pregleda 0 komentar(a)
Sječa šume, Foto: Arhiva Vijesti
Sječa šume, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.06.2012. 14:38h

Preduzetnici iz oblasti šumarstva, drvne i papirne industrije suočavaju se sa brojnim problemima, od biznis barijera i teškog opstanka, do stečaja, koji prijeti pojedinina, poručeno je na sjednici Odbora Udruženja Privredne komore (PKCG), koje okuplja preduzetnike iz te oblasti.

Članovi odbora su bili saglasni da su neophodne investicije i nastavak kreditne podrške od Investiciono-razvojnog fonda.

Plate radnika su male, troškovi privređivanja rastu, tako da su privrednici prinuđeni da smanje ulaganja u tehnologiju i da otpuštaju zaposlene.

Odgovornost je, kako su kazali, na poslodavcima, ali je neophodno da postoji pravilan ambijent u kojem bi poslovali.

Da se šume setrifikuju

Na sjednici je poručeno da je potrebno da se šume setrifikuju u najkraćem roku, kako bi se crnogorski proizvodi mogli izvoziti u države Evropske unije.

Odbor je ocijenio i da je u cilju obezbjeđenja održivog i trajnog gazdovanja šumama neophodno pojačati kontrolu njihove zaštite, kako bi se spriječilo dalje uništavanje i degradiranje.

“Kasni objavljivanje poziva za koncesije ove godine, i budući da sad ide ljeto, bojim se da će koncesionari moći da koriste šume tek u toku jeseni”, kazao je Đorđe Živković iz kolašinske firme “Lancer”.

"Treba dati šansu onima koji se bave preradom drva"

Direktor preduzeća “Šik lim” Miloš Vojinović kazao je da je potrebno da se korisnici koncesija organizovati u udruženje koje bi djelovalo kao klaster.

“Tako bismo bili jači partneri državi. Treba veću šansu dati onima koji se bave preradom drva, i povezatiti ih sa šumarstvom”, kazao je on.

Od preduzetnika su se mogli čuti i kritike na račun lokalne samouprave u odnosu prema preduzećima

Od preduzetnika su se mogli čuti i kritike na račun lokalne samouprave u odnosu prema preduzećima. Zatraženo je da se država uključi u taj proces, jer se mnoge stvari na lokalnom nivou kriju.

“Potrebno je da se sve sagleda korektnije, jer nijesmo zadovoljni trenutnim načinom funksionisanja”, kazao je predstavnik preduzeća “Jela komerc” iz Rožaja, Fuad Dedeić.

Na sjednici je razmatrana Strategija za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera do 2016. godine, koja ima za cilj da doprinese ravnomjernijem regionalnom društveno-ekonomskom razvoju, povećanjem konkurentnosti i kapaciteta zapošljavanja mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnika.

Bonus video: