Presedan kada je u pitanju zaštita novinara

"Nadamo se da će DPNCG izgraditi kapacitete i ubuduće biti u prilici da pruži veću pravnu podršku kolegama"
0 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: TV Vijesti screenshot
Tufik Softić, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 29.11.2017. 17:48h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore zadovoljno je odlukom Ustavnog suda da prihvati žalbu člana našeg Upravnog odbora Tufika Softića, kazala je Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Ustavni sud je potvrdio da država nije sprovela djelotvornu istragu u slučaju napada iz 2007.,i konstatovala povredu prava na život iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Na žalost, umjesto krivične odgovornosti za napad, dobijamo samo priznanje čuvara naših ustavnih prava da tužioci i policija nisu radili posao kako treba. Zbog toga, kao ni u mnogim drugim predmetima niko od njih nije snosio konsekvence", navodi Radulović u saopštenju.

"Podsjećamo da je drugi napad na Softića, postavljenje eksploziva ispred njegove kuće i dalje neistražen I ubrzo zastareva. Zahvalni smo Ustavnom sudu i sudiji izvjestiocu Miodragu Iličkoviću što su ovom odlukom napravili presedan u dosadašnjoj praksi. Nakon ovoga očekujemo da će država ozbiljnije shvatiti ulogu medija u novinara u ovom društvu i njihovu zaštitu", ističe Radulović

Ona je kazala da su zahvalni Akciji za ljudska prava na pravnoj pomoći njihovom kolegi, bez koje on ne bi mogao da ostvari svoja prava pred Ustavnim I Osnovnim sudom.

"Nadamo se da će DPNCG izgraditi kapacitete i ubuduće biti u prilici da pruži veću pravnu podršku kolegama", zaključila je Radulović.

Bonus video: