Preventiva u domovima zdravlja slaba, kažnjavati odgovorne

Izabrani doktori u osamnaest domova zdravlja trebalo je da pruže građanima ukupno 171.057 preventivnih pregleda, ali je obavljeno svega 60.897
2136 pregleda 1 komentar(a)
Domovi zdravlja treba da zadovolje najmanje 80 odsto zdravstvenih potreba stanovništva (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Domovi zdravlja treba da zadovolje najmanje 80 odsto zdravstvenih potreba stanovništva (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.06.2019. 22:35h

Crnogorski domovi zdravlja u prošloj godini obavili su svega 35,6 odsto od planiranih preventivnih pregleda, zbog čega menadžment treba da preduzme mjere odgovornosti prema onima koji ne rade dovoljno.

To su, analizirajući rad domova zdravlja u prethodnoj godini, ocijenili u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO).

Izabrani doktori u osamnaest domova zdravlja trebalo je da pruže građanima ukupno 171.057 preventivnih pregleda, ali je obavljeno svega 60.897. Najviše preventivnih pregleda uradili su izabrani ljekari Doma zdravlja Andrijevica, zatim podgoričkog, pa rožajskog. Najgore rezultate po pitanju prevencije bilježe domovi zdravlja u Budvi, Kolašinu, Kotoru... Izabrani doktori za djecu ostvarili su, iako loš, ipak bolji učinak po tom pitanju, jer je pruženo oko 68 odsto od ugovorenih preventivnih pregleda.

Ginekolozi, odnosno izabrani doktori za žene ispunili su oko 70 odsto od pomenutih usluga. Procenat registracije, međutim, najmanji je upravo kod izabranih ginekologa, jer je kod njih registrovano svega dvije trećine pacijentkinja.

U Fondu tvrde da je nešto više od 576.000 osiguranika, odnosno oko 91 odsto, izabralo svog doktora za odrasle ili pedijatra. U 18 domova zdravlja, po sistematizaciji, ima 284 izabranih doktora za odrasle, ali po ugovoru radi njih 276.

Sistematizovana su i 92 mjesta za izabrane pedijatre, ali je ugovoren rad za njih 85. Lani je radilo i 34 izabranih ginekologa, a sistematizovano je šest mjesta više.

Prema podacima Fonda, na nivou svih 18 domova zdravlja urađeno je 26,48 odsto više od svih ugovorenih usluga. Manje od ugovorenog uradili su domovi zdravlja u Andrijevici, Kolašinu, Pljevljima i Tivtu. Fond je analizirajući rad zdravstvenih ustanova došao do podatka da su izabrani doktori za odrasle, nakon prvih pregleda, ostvarili prosječno 1,11 ponovnih, što značajno odstupa od preporuka. Nakon svakog prvog pregleda, predviđeno je da se urade još dva ponovna.

“Ovo ukazuje na preveliki broj prvih pregleda i obavezu značajne kontrole evidencije pruženih usluga kod većine domova zdravlja”, zaključuju u Fondu.

Iz te institucije podsjetili su da je programom definisano da na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja, treba da se zadovolji najmanje 80 odsto svih zdravstvenih potreba stanovništva, uz aktivnu podršku pojedinaca, porodice i zajednice. Poručili su da treba utvrditi razloge nedovoljnog obima usluga kod jednih, tako i prevelikog obima pruženih usluga kod drugih domova zdravlja.

Naveli su da je Dom zdravlja u Mojkovcu, odnosno njihov Centar za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku ispunio svega 32,87 odsto usluga, a Dom zdravlja u Plavu 167,33 odsto.

Centar za mikrobiološku dijagnostiku mojkovačkog doma zdravlja obavio je svega 7,72 odsto usluga, a ulcinjski preko 106 odsto. Iz Fonda su, između ostalog, poručili da treba raditi na stvaranju uslova za registraciju svih osiguranika, kao i boljem planiranju obima potrebnih zdravstvenih usluga, kao i usaglasiti evidenciju sa stvarnim kadrom po sistematizaciji radnih mjesta, kako bi imali podatke o broju izabranih doktora i njihovom učinku kod pojedinih domova zdravlja.

Bonus video: