Previše neprijatnih slučajnosti

"Ako je ovaj snimak originalan, onda su to užasno teške optužbe na račun vlasti i državnih organa. Ne vidim da neko spori autentičnost snimka, ali vidim da se onaj ko je s druge strane... proglašava dijelom kriminalne grupe u trenutku kad bježi”, rekao je advokat Prelević
14652 pregleda 38 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Sa jučerašnje konferencije za medije, Foto: Savo Prelević

Pravni stručnjaci saopštili su juče “Vijestima” da su predstavnici tužilaštva na konferenciji za novinare iznijeli sijaset nelogičnosti, a neki od njih i konstatovali da je Ivica Stanković morao da podnese ostavku na mjesto vrhovnog državnog tužioca, nakon teških optužbi njegovog bliskog saradnika - sekretara VDT Nenada Vujoševića.

Beogradski advokat Božo Prelević rekao je da bi ponudio ostavku, da je na mjestu Stankovića.

“Ali i tražio da tužilaštvo utvrdi istinu da li sam stvarno primio novac. Ako on to uradi, onda se postavlja pitanje ko je krenuo na Ivicu Stankovića - da li je neko na njega krenuo zato što ga pritiska da u nekom drugom predmetu postupi drugačije ili nekog oslobodi”, kaže Prelević.

Konstatovao je da ne zna za slučaj sa više nelogičnosti od ovoga.

“Moram priznati da ništa slično nisam čuo. Preslušao taj razgovor... Ali znate šta - za jednu zemlju, ovo je previše koincidencija koje su krajnje neprijatne. Dakle, imam osjećaj kao da se ovdje pokreću postupci da se nešto ne bi utvrdilo, a ne da bi se utvrdilo. I da neki državni organi u Crnoj Gori služe za neke odmazde”, kaže Prelević.

Rekao je i da nema osjećaj da u Crnoj Gori postoji vladavina prava.

“Ne znam da li su neke odluke samo nesrećne, da li vi ne umijete da se snađete u tome ili se radi o jednoj kriminalizovanoj državi, koja u stvari ima iz tog kriminalnog miljea poteze koji vrlo jasno govore građanima da su građani drugog reda. Vrhuška ima prava, a vi imate obavezu”, poručio je Prelević.

Beogradski advokat tvrdi i da ne vidi ko bi mogao taj slučaj istražiti do kraja.

“Ne vidim ko sad tamo ima kredibilitet da uopšte u to krene. Ako je ovaj snimak originalan, onda su to užasno teške optužbe na račun vlasti i državnih organa. Ne vidim da neko spori autentičnost snimka, ali vidim da se onaj ko je s druge strane... proglašava dijelom kriminalne grupe u trenutku kad bježi. To su sve nekakvi potezi koji u stvari ukazuju na jednu sumnju da se radi o kriminalnoj hobotnici. Ne vidim ko je sad taj ko tamo ima snage, ko može da zaustavi ovo urušavanje. Ovdje nije najveća šteta što je neki član tužilaštva uzimao novac, nego što nećete više imati nikakvu vjeru u pošten i profesionalan rad državnog aparata”, kazao je Prelević.

Razlog za zabrinutost građana

Pravnik Boris Marić istakao je da ga zabrinjava “sijaset iznesenih nelogičnosti u vezi s ovim slučajem”.

“Sve saopšteno stavlja ozbiljan znak pitanja na kadrovske kapacitete Tužilaštva da vodi složene i sofisticirane slučajeve. U ozbiljnim slučajevima i istragama, ljudi koji su bili predmet obrade, kako tvrde nadležni u Tužilaštvu, ne bi mogli da budu raspoređeni na tako važna mjesta i da tokom postupka nestanu i postanu nedostupni pravosudnim organima”, kazao je Marić za “Vijesti”.

Ocjenjuje da postoji ozbiljan razlog za zabrinutost građana, s obzirom na to da se ne radi o novinarskim ili bilo kojim drugim spekulacijama, već o zvaničnom stavu Tužilaštva.

“Jer se radi o organizaciji koja bi trebalo da vodi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Marić je rekao i da se stiče dojam da je predstavnike Tužilaštva situacija zatekla: “Pa su se prilično nespremni, a s obavezom, pojavili pred crnogorskom javnošću”.

“Najavili su određene mjere i radnje, pa ostaje da se vidi šta će zapravo učiniti. Tvrde i da su locirali još službenika drugih državnih organa koji su povezani sa ovim slučajem. Smatram da će, zbog svega, ovaj slučaj biti budno praćen - kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou, posebno u kontekstu pregovora sa Evropskom unijom, odnosno obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23 - pravosuđe i vladavina prava”, zaključio je Marić.

Istraživan, a na funkciji

Podgorički advokat Veselin Radulović tvrdi da su neprimjerene izjave i objašnjenja koje je juče Tužilaštvo ponudilo javnosti.

“Način na koji je Stanković napustio konferenciju za medije, otvara niz pitanja na koje javnost zaslužuje odgovor. Prvo treba da nam objasne kako je moguće da je Vujošević bio istraživan, a istovremeno na tako važnoj funkciji, pa je na kraju, bez problema uspio i da napusti Crnu Goru. Stankovića je i funkcija i lični osjećaj morao da obaveže da odgovori na sva pitanja. Ovako je samo kod svih probudio sumnje u istinitost svega što je juče saopšteno”, kazao je Radulović.

Dodao je da je stekao utisak da se na jučerašnjoj konferenciji tužilaštva, najmanje govorilo o slučaju zbog kojeg je i sazvana.

Da li je Stanković znao šta radi Vujošević?

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije juče odgovorio “Vijestima” - da li ga je Specijalno državno tužilaštvo u prethodnih godinu obavijestilo da je jedan od njegovih najbližih saradnika potencijalno član organizovane kriminalne grupe Duška Kneževića. On nije odgovorio ni na pitanje - da li je Vujošević još sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva.

Bonus video: