Prevoznici rude najavljuju da će blokirati put preko Kule ako se ne ubrza procedura

Tokom ove godine Uprava carina je imala samo jednu prijavu zbog dugog čekanja na Kuli
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 19:01h

Prevoznici rude cinka najavili su da će blokirati regionalni put preko Kule ukoliko se hitno ne ubrza procedura za izlazak iz Crne Gore zbog koje, ističu, na graničnom prelazu čekaju i do 12 sati.

Iz Uprave carina kažu da nemaju prijava za duga čekanja, te da problem vjerovatno nije u neažurnosti carinika, kako tvrde prevoznici, već do vozača koji ne poznaju propise.

Jedan od rijetkih vozača koji je pristao da mu se ime objavi u novinama, a koji za razliku od kolega nije strahovao od „revolta carinika“, Avdulah Košuta rekao je da višesatna čekanja na Kuli traju već mjesecima.

Avdulah Košuta rekao je da višesatna čekanja na Kuli traju već mjesecima

“Samo u ponedjeljak se zbog čekanja napravila kolona od oko dva kilometra. Prije nekoliko dana smo na Kuli čekali oko 12 sati. Gužva nije tolika, ali jednostavno ne puštaju”, kazao je Košuta.

On tvrdi da prilikom izlaska iz Crne Gore carinski službenici samo treba da stave izlazni pečat i izvagaju robu, te da nije u pitanju duža carinska procedura.

Prolazi se bez problema kad je Halilović u smjeni

Košuta ističe da se bez problema, suvišnih zastoja i čekanja prolazi jedino kada je u pitanju smjena carinika Mirsada Halilovića.

“Kod njega nema gužve, pa pretpostavljam da drugi jednostavno neće da rade. Vozači su ogorčeni zbog spore procedure jer gubimo mnogo vremena, novca, a najviše živaca. Na kosovskoj granici se zadržavamo pet minuta, slučajno 10, a na našoj je uvijek neizvjesno, katastrofa”, kazao je Košuta.

Dešava se da crnogorski prevoznici ukoliko ne stignu do 6 sati moraju spavati u međuzoni

S obzirom da kosovska carina radi do šest sati popodne dešava se da crnogorski prevoznici, ukoliko ne stignu do tog doba moraju spavati u međuzoni.

“Uredno plaćamo poreze od čega, između ostalog, plate primaju carinici. Za svoje pare najmanje što očekujemo je da budemo poštovani od državnih službenika. Uostalom oni su tu zbog nas, a ne mi zbog njih”, rekao je Košuta.

Čekanje zbog lijenosti carinika?

Njegov kolega koji je, u strahu od odmazde, želio da ostane anoniman, smatra da se čeka isključivo zbog lijenosti carinika.

“Svu papirologiju imamo, a da li čekaju da ih molimo, da im damo pare ili šta, ne znamo. Znamo da smo na izmaku snage i da ćemo ukoliko se nešto ne riješi blokirati regionalni put ako je to jedini način da se procedura skrati. Prije nekoliko dana su počeli da nas puštaju da prođemo pošto smo svi „sjeli“ na sirene, do tada su sjedjeli u svojoj kućici”, rekao je rožajski autoprevoznik.

On tvrdi da carinici prioritet daju putničkim automobilima sa stranim registarskim oznakama i autobusima, dok su kamiondžije prinuđene da čekaju.

“Kada dođe autobus, sva trojica krenu da ga pregledaju, njemačke table kad naiđu svi su tamo, a niko ne ide naše papire da završava. Ili neka povećaju broj carinika ili neka nešto drugo čine, ali je ovo ovako više neizdržljivo, krajnje bezobrazno”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Zadržavanja da se prijave

Portparolka Uprave carina mr Marija Jovović je pozvala sve koji smatraju da se na prelazima zadržavaju duže od očekivanog vremena da to prijave na besplatni broj 080081333. Ona obećava anonimnost, kao i sankcije za carinike koji su se eventualno oglušili o proceduru. Ipak, smatra da nije problem u carinskim službenicima.

“Carinski postupak počinje podnošenjem uredne dokumentacije od strane ovlaštenog zastupnika sa carinskim organom za jedan od carinskih postupaka nakon čega se roba pregleda i vaga. Za robu koja stigne na granični prelaz a za koju nije uredno podnijeta dokumentacija neće se započeti sa carinskim postupkom, što znači da roba neće biti vagana i pregledana sve dok se ne preda uredna dokumentacija”, kazala je Jovović.

"U ovakvim situacijama neinformisanosti ili neznanja krive se carinski službenici, iako zadržavanje na prelazu nije vezano za rad carine"

Ona ističe da su carinski službenici uočili kao problem to što prevoznici sa robom dođu na carinski prelaz, a da za tu robu dokumentacija nije predata ili nije uredna. Tada moraju čekati određeno vrijeme sve dok ne prilože potrebnu dokumentaciju.

“U ovakvim situacijama neinformisanosti ili neznanja krive se carinski službenici, iako zadržavanje na prelazu nije vezano za rad carine”, kazala je Jovović.

Cink i nikl u 60 prikolica dnevno

Kada je riječ o pošiljkama rude cinka koja se sa tranzitnim dokumentima sa Kule upućuje u carinsku ispostavu Bar, ističe Jovovićeva, vaganje je neophodno iz razloga što je riječ o rasutoj robi, a ono se sprovodi nakon obrade dokumentacije.

“Treba napomenuti da dnevno cink prevozi više od 30 kamiona koji dođu jedan za drugim. Za sve se mora podnijeti dokmentacija i moraju biti vagani što zahtijeva određeno vrijeme. Često se dešava da na jednoj traci ima desetine kamiona cinka, a sa druge nikla, tako da svi moraju biti vagani. Dužina čekanja zavisi od samog prometa na prelazu prilikom ulaska i izlaska iz Crne Gore, a i uredno podnijete dokumentacije koja je jasno propisana”, kazala je Jovović.

Preko Albanije ćemo

Tokom prethodna četiri dana novinar „Vijesti“ je dva puta posjetio Kulu kako bi se uvjerio u tvrdnje rožajskih prevoznika. U oba navrata je na prelazu bilo najmanje 20 kamiona koji su čekali izlazak iz Crne Gore.

Oko 13 sati, nastavak putovanja prema Kosovu čekalo 28 kamiona, a na svakih pet, šest minuta pristizali su novi šleperi. Putnička vozila su očigledno imala prioritet i nisu se mnogo zadržavala na granici.

Za oko sat vremena samo jedan kamion je napustio zemlju. Po prilično visokoj temperaturi kamiondžije iz Crne Gore, Makedonije i sa Kosova postajale su sve nervoznije. Istakli su da na Kuli čekaju najmanje po pet sati, tvrdeći da to nije slučaj sa drugim prelazima u regionu. Svi su bili raspoloženi da pričaju, ali nijedan nije želio da mu se ime pojavi u novinama.

“Šta da vam pričam, sve vidite. Nekada dugo ne puštaju, nekada ide brže, uglavnom rijetko čekamo kraće od pet sati"

“Šta da vam pričam, sve vidite. Nekada dugo ne puštaju, nekada ide brže, uglavnom rijetko čekamo kraće od pet sati. Policija od nas zahtijeva da se istovarimo u roku od 24 sata, a dešava se da ne stignemo zbog dugih čekanja na prelazima, u nezahvalnoj smo situaciji”, rekao je prevoznik sa Kosova.

Njegove kolege i on kažu kako razmišljaju da robu počnu da prevoze preko Albanije , te da o tome razmišljaju zbog predugih zadržavanja na granici, kao i zbog loših puteva u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: