Pribilović: Moraju se otklanjati stereotipi da je crnogorska javna uprava troma i spora

Pribilović je naglasila da reforma javne uprave počiva na zaposlenima koji treba da budu lideri promjena i spremni da stalno inoviraju radne procese, i da prihvataju zahtjeve koje donosi reforma i proces evopskih integracija, ali i standarde modernog poslovnog svijeta
581 pregleda 1 komentar(a)
Pribilović, Foto: Vlada Crne Gore
Pribilović, Foto: Vlada Crne Gore

Efikasno upravljanje ljudskim resursima ključni je cilj javne uprave, poručila je resorna ministarska Suzana Pribilović, i dodala da se moraju otklanjati stereotipi da je crnogorska javna uprava troma i spora.

Ona je, na svečanoj dodjeli potvrda prvoj grupi polaznika Programa obrazovanja za sticanje ključne vještine za upravljanje ljudskim resursima, kazala da svakodnevno treba raditi na tome da službenici imaju mogućnosti da se usavršavaju.

Pribilović je naglasila da reforma javne uprave počiva na zaposlenima koji treba da budu lideri promjena i spremni da stalno inoviraju radne procese, i da prihvataju zahtjeve koje donosi reforma i proces evopskih integracija, ali i standarde modernog poslovnog svijeta.

„Zato moramo da budemo svjesni da je efikasno upravljanje ljudskim resursima ključni cilj javne uprave“, naglasila je Pribilović.

Kako je kazala, od adekvatnog upravljanja ljudskim resursima često zavisi i uspješnost nekog organa ili organizacione jedinice.

„A naša misija je da imamo dobru javnu upravu, u kojoj će raditi profesionalni i motivisani državni službenici, spremni da efikasno ostvare zacrtane ciljeve i da budu na usluzi građanima Crne Gore“, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, moraju se otklanjati stereotipi da je crnogorska javna uprava troma i spora.

„Moramo da se približavamo cilju i da budemo ona uporna, savjesna i predana administracija, i u tome će sjutra biti posebno važna vaša uloga“, poručila je Pribilović.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da su vladavina prava, ekonomske reforme i dobro upravljanje srž procesa evropskih integracija.

Aivo OravOrav

On je istakao da građani traže javnu upravu koja je servisno orijentisana, sa visokim nivooom transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti.

„Prohtjev za oproduktivnošću raste, i zato je važno da javni sektor ima prave ljude, na pravom mjestu i u pravo vrijeme“, rekao je Orav.

On je dodao da planiraranje ljudskih resursa ima ključnu ulogu u ovom procesu.

Zamjenik ambasadorke Velike Britanije, Gavin Vesi, rekao je da sada, više nego ikada, da bi se ostvario stabilan i održiv uspjeh, organizacije moraju da se fokusiraju na svoje zaposlene.

„Ovo je čak važnije za državnu upravu, čiji organi su odgovorni i nadležni za svakog građanina. To je isto za svaku državu, i posebno je važno tokom perioda transformacije i reformi, poput ovih u Crnoj Gori“, rekao je Vesi.

Gavin VesiVesi

On je kazao da vjeruje da uspjeh prethodnih projekata može poslužiti kao primjuer za buduće aktivnosti u poboljšanju javne uprave.

„Kako širimo naše resurse i programe preko Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati vaš snažan partner i podrška u reformama“, poručio je Vesi.

Direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković kazala je da se nada da će se implementacijom ovog programa prepoznati vrijednosti koje javna služba donosi zajednici i da će pomoći njenom razvoju.

Ona je kazala da je crna gora jasno definisala svoje pravce razvoja, postavila ciljeve i definisala korake za njihovo postizanje.

„Jedan od ciljeva na tom putu je i dobra uprava“, istakla je Vuković.

Svetlana VukovićVuković

Kako je navela, modernizacija državne uprave i ukupne javne administracije, jedno je od osnovnih uporišta i polazna tačka reformskog procesa. Ona je zahvalila svima koji su pomogli realizaciji programa, i istakla ulogu NICO projekta koji je podržavala britanska Ambasada u Podgorici.

Vuković je kazala da se program finansira iz sektorske budžetske podrške, a njegova realizacija se prati i unaprjeđuje kroz tvining projekat Podrška upravljanju ljudskim resursima u javnom sektoru u Crnoj Gori, koji implementira finski Institut za javnu upravu i Ministarstvo javne uprave Hrvatske.

Ona je zahvalila i Centru za stručno obrazovanje, Ekonomskom Fakultetu i Asocijaciji menadžera za doprinos u kreiranju i realizaciji programa.

„Mislim da je ovaj program spojio dobru energiju, ali i preciznost Britanaca, marljivost Estonaca i Sklandinavaca, i pamet Crnogoraca“, zaključila je Vuković.

Bonus video: