Priča o golf terenu: Vlada crta Dumortijeu nove sadržaje na Spasu

Građani Budve godinama unazad su slušali o nesvakidašnjem projektu koji treba da Budvi da novi nivo i omogući joj da bude konkurentnija u odnosu na ostale destinacije. Ipak, do realizacije toga, nije se odmaklo od makete budućeg golf terena, turstičkih sadržaja, ali i vila za prodaju
6126 pregleda 1 komentar(a)
Carević i Dumortije, Foto: Nikolić B. Dragan
Carević i Dumortije, Foto: Nikolić B. Dragan

Priča o izgradnji prvog golf terena sa 18 rupa na ovom dijelu Jadrana, na brdu Spas iznad Budve, koji je još prije deceniju i po promovisao aktuelni počasni konzul Belgije Žan Luk Dumortije, ponovo je aktuelizovana nakon što je Ministarstvo održivog razvoja na zahtjev Vlade pokrenulo izradu izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije (LSL) „Spas“.

„Cilj izmjena i dopuna LSL „Spas“ je da se preispitaju urbanistička rješenja u okviru važeće lokalne studije lokacije i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, sporta i rekreacije“, navodi se u odluci Vlade.

Kako se navodi, incijativu za izmjene planskog dokumenta podnijela je firma „Hill Spas“, u kojoj je prvobitno Dumortije bio ovlašćeni zastupnik, a koja je sa nekoliko povezanih kompanija, koje kontroliše počasni konzul, vlasnik gotovo 80 hektara na brdu Spas.

Građani Budve godinama unazad su slušali o nesvakidašnjem projektu koji treba da Budvi da novi nivo i omogući joj da bude konkurentnija u odnosu na ostale destinacije. Ipak, do realizacije toga, nije se odmaklo od makete budućeg golf terena, turstičkih sadržaja, ali i vila za prodaju.

Da se nešto zaista ponovo počelo raditi, znalo se nakon susreta gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića prije gotovo dvije sedmice sa ambasadorom Belgije, da bi potom prošle sedmice primio i Dumortijea.

Na pitanje „Vijesti“ da li je sa Carevićem razgovarao o projektu golf terena na Spasu, Dumortije je kazao da to nije bilo na dnevnom redu.

„Možda ćemo o tome razgovarati naredne godine“, kazao je kratko Dumortije. Ipak, Carević je kazao da su razgovarali o problemima sa kojima se suočava projekt golf terena i koje su naslijedili od prethodne DPS vlasti.

„Razgovarali smo o određenim problemima koji postoje iz prethodnog perioda. Nadam se da ćemo u narednom periodu rješevati te probleme i saradnju dizati na viši nivo“, naveo je Carević.

Upitan da li se problemi odnose na projekat izgradnje golf teretna na Spasu, Carević je to potvrdio.

„Nema u Budvi ko ne zna koji su projekti bili. To su problemi koje konzul ima. Treba sjesti i pričati... postoje skupštinske odluke koje su obavezujuće iz ranijeg perioda, gdje je uključena i Vlada. Preuzete su velike pravne obaveze, moramo se upoznati sa svim tim i na koaliconom sastanku vidjeti šta nam je raditi i kakvi su planovi, kakve su preuzete pravne obaveze. Ovdje nije jedna priča dobre volje, ovdje postoje izuzetno obevezujuće odluke iz prošlog perioda, od kojih se ne možemo odreći, iako bi željeli. Prvo ćemo zauzeti politički stav, a onda zajedno sa pravnim timovima vidjeti šta i kako, šta moramo, a šta ne moramo. To je opet još jedna mučna priča, koja nas je, nažalost, kao novu vlast dočekala. Nije nas sigurno dočekalo nešto lijepo, sve je problem do problema, sve teže od težeg. Ali, na muci se poznaju junaci“, poručio je Carević.

Krajem 2012. Vlada je dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310 hiljada kvadrata na brdu Spas „unese“ kao kapital u firmu, „Montenegro Golf Course, joint venture”, društvo koje su prethodno osnovali opštinsko preduzeće „Budva holding“ te kompanija „R.E.B. golf”, u kojoj je Dumortije ovlašćeni zastupnik. Tu firmu osnovala je kompanija „Hill Spas“, koja je sada inicirala kod Vlade izmjene planskog dokumenta.

Do preknjižavanja zemlje na Spasu na zajedničku firmu nikada nije došlo, niti do realizacije projekta. U međuvremenu, Opština je prije pet godina ugasila kontroverznu firmu „Budva holding“, ali obaveze prema Dumortijeu su ostale.

Čak je prije sedam godina Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko-tehničke uslove za pripremu tehničke dokumentacije za gradnju golf terena i pratećih hotelskih sadržaja. Te uslove je potpisao tadašnji ministar Predrag Sekulić, a njima je aminovano da se golf teren gradi na 45 hektara.

Bilo je odobreno i da se gradi hotel sa maksimalnih pet spratova, dok bi vile imale dva sprata.

„U zoni LSL „Spas“ planirani su za turizam - hotel od 25.690 kvadrata, turističko stanovanje - vile sa pet zvjezdica od 100. 982 kvadrata, vile sa četiri zvjezdice 109.408 kvadratnih metara, golf teren površine 452.439 kvadrata. Takođe je predviđen akva park na površini od 49.080 kvadrata, sport, rekreacija, zelene površine na 87.989 kvadratnih metara, zelene površine - prirodni predio na 127.665 metara kvadratnih, saobraćajne površine, saobraćajnice i trotoari na 34.542 kvadrata, saobraćajna površine - koridor brze saobraćajnice od 3.425 kvadrata i pješačke staze površine 2.684 kvadrata“, navodi se u „staroj“ Lokalnoj studiji lokaciji čije se izmjene traže.

Takođe, mještani vode brojne sudske sporove i u više navrata u protekloj deceniji su se obraćali „Vijestima“ iznoseći tvrdnje da je dio zemlje koju je kupio Dumortije njihovo vlasništvo, odnosno da je njihovu zemlju prodao rođak bez njihovog znanja.

Bonus video: